Здраве

19 Ноември 2018

credoweb bg

Илияна Ангелова разговаря с дерматолога доц. Развигор Дърленски за атопичния дерматит - причини, профилактика и съвременни успешни терапии:

Доц. Дърленски, кои са начините за справяне с атопичния дерматит от най-ранна детска възраст?

Доц. Развигор Дърленски, дерматолог

Ранната профилактика е първото, което трябва да се направи, ако има фамилна обремененост. Така рискът от атопичен дерматит може да намали наполовина. Това показаха проучвания от 2016-2018 г. При наследственост се започва третиране с емолиенти още преди да се е развило заболяването атопичен дерматит. Най-добре това да стане веднага след раждането. Емолиентите са вещества, които хидратират и възстановяват кожната бариера, без в тях да има лекарства.

Най-често атопичният дерматит започва във възрастта между 6 месеца и 2 г. Ако започне използване на емолиенти веднага след раждането, рискът намалява с 50%. Това е логично, защото се знае какъв е проблемът при АД - нарушената кожна бариера. Така през нея по-лесно проникват всякакви вещества отвън, микроби и химикали, алергени.

Много родители не искат кортикостероиди заради страничните им ефекти. Имат ли алтернатива тези лекарства?

Наистина, около две трети от майките в България се страхуват да се лекуват дори с локални кортикостероиди. Кортикофобията е често срещана в лекарската практика. Проучване на нашия екип от 2016 г. показва, че над 60% от майките се страхуват да започнат лечение с локални кортикостероиди. Притесненията са свързани с възможните странични ефекти. От друга страна лекарите не винаги разясняват подробно какви са възможностите за лечение.

Съвременната медицина обаче може да предложи нови, алтернативни по-ефективни терапии. Навлизайки в патогенетичното лечение ние можем да използваме имуномодулатори. Те нямат страничните ефекти на кортикостероидите като например окосмяване, атрофия на кожата, потискане на хипоталамо-хипофизната ос и други. Имуномодулаторите са нестероидни средства, които се прилагат както локално, така и системно. Те се употребяват отдавна в практиката. Това са например азотиоприн, метотрексат.

Цялото интервю с доц. Дърленски можете да прочетете в неговия профил в CredoWeb.bg.

Сподели във Facebook