Здраве

23 Август 2016

6297

Животът днес

Доц. д-р Цветин Генадиев е завършил Медицинския университет в София, след което специализира урология. Има над 20 г. практически и научен опит. В момента е началник на Клиниката по урология в МБАЛ „Уни Хоспитал“, гр. Панагюрище. Основните му интереси са свързани със съвременната ранна диагностика и минимално инвазивните методи за лечение на рака и на аденомите на простатната жлеза. Заедно със своя екип доц. Генадиев въвежда лапароскопската оперативна техника в урологията в България. Прави и първите самостоятелни операции при рак на простатата с робота „Да Винчи“ в Плевен. За първи път въвежда и високодозовата брахитерапия при простатен карцином. Работил е във ВМА - София, в Института за лечение на чужди граждани (днес УМБАЛ „Св. Анна“), Университетската болница „Лозенец“, където става първият доцент по урология във Факултета по медицина на Софийския университет.

Изключително е важно съвременните мъже да осъзнаят необходимостта от профилактични прегледи при уролог. Те трябва да започнат между 45- и 50-годишна възраст, но ако бащата е имал рак на простатата, синът трябва да се изследва още от 40 години.

Простатата е единственият орган, за който имаме много добър туморен маркер – простатноспецифичния антиген (PSA). Това ни позволява да изпреварим рака в тази жлеза, да го хванем, преди да е станал инвазивен, да се е разпространил регионално и глобално в тялото. Непростимо е да разполагаме с реални средства за ранно откриване, а да не ги използваме! Затова е добре, преди да се посети урологът за профилактичен преглед, пациентът да си направи изследване на PSA. Личните лекари могат да дават направление за това. Но дори и без направление цената в случая е напълно допустима. След това лекарят трябва да интерпретира резултатите. Важно е да се знае, че повишените нива на маркера не означават непременно рак, както и нормалният маркер не изключва 100 процента злокачествен процес. Но хората трябва да се обръщат към лаборатории и специалисти с доказано качество и опит. Само опитен уролог може да прецени при конкретния пациент какво означава полученият резултат от простатноспецифичния антиген. Някои мъже например имат по принцип по-високи стойности и те са съвместими с тяхното здраве. В „Уни Хоспитал“ сме изградили комплексен простатен център, в който обхващаме целия процес по профилактика, ранна диагностика и различните възможности за лечение – минимално инвазивни и отворени операции, брахитерапия, лекарствено лечение. Всичко е на много високо технологично ниво, като предвиждаме и осигуряване на робот „Да Винчи“. В областта на лъчелечението ще имаме апарат за радиохирургия. Целта ни е, когато пациентът дойде при нас, да премине през съответния диагностичен процес и ако се установи заболяване на простатата, да получи целия възможен спектър от допълнителни изследвания, цялостно лечение и дългосрочно проследяване. Единственият магнитен резонанс със специална приставка за изследване на простатата е при нас, в „Уни Хоспитал“. С негова помощ можем да установим дали злокачественият процес е излязъл извън жлезата. Другите резонанси не могат да дадат образ, който да е достатъчен, за да се определи изборът на лечение.

Мъжете трябва да знаят, че ракът на простатата и простатният аденом са две напълно различни заболявания. Аденомът (доброкачествената простатна хиперплазия) по правило не преминава в рак. А ракът най-често не дава никакви оплаквания. Най-често той се развива в периферната област на простатата и поради това не препятства пътя на урината. Точно затова е важно целенасоченото търсене на злокачествен процес при мъжете над 45-50 г. Това за съжаление е често срещано заболяване в тази и по-високата възрастова група. Но открито навреме, може да се лекува по начин, който запазва не само живота, но в огромна степен и неговото качество.

За записване на час при доц. Генадиев: 0357/88581

Сподели във Facebook