Електронните цигари са по-малкото зло, но не са безвредни

Електронните цигари стават все по-популярни в Европа. Във Великобритания те се продават от 2005 г. и това предизвиква горещи дебати в парламента. Най-накрая депутатите приеха закон, разрешаващ употребата на електронните цигари в затворени пространства, където пушенето на тютюневи изделия е забранено. Две години по-късно електронните цигари се появиха и в САЩ и тяхната популярност също предизвика вълнения; Комисията за контрол на лекарствата и хранителните вещества забрани вноса им и заяви, че според тестовете електронните цигари са „наркотично средство”. Новозеландско научно изследване обаче установи, че съдържащите се в тези цигари  канцерогени и токсични вещества са в нищожни количества и в пъти под увреждащите нива. Проучването смята цигарите без тютюн за по-безвредна алтернатива на тютюнопушенето. Въпреки това съседна Австралия напълно ги забранява. През 2008 г. Световната здравна организация изрази становище, че електронните цигари не трябва да се обявяват за натурално средство за спиране на цигарите, и настоя всички компании да прекратят рекламите с подобно твърдение.

Най-разпространените модели е-цигари имат приблизително същото количество никотин като в обикновените. Затова ползите и рисковете от употребата им са предмет на редица изследвания. Поради сравнително скорошната поява на устройството проучванията са все още в начален етап. Законите за употребата и продажбата на електронни цигари варират широко и дебатите по темата продължават.

Американската асоциация на общественото здравеопазване поддържа продажбите на електронни цигари за възрастни, защото съществува възможност да се спаси животът на половината от осемте милиона пушачи в Съединените щати, които според статистиката в противен случай ще умрат от свързани с тютюнопушенето заболявания през следващите двадесет години. Асоциацията обаче е против продажбите на малолетни и непълнолетни и препоръчва на официалните здравни власти да  прекласифицират електронните цигари като тютюнев продукт.

Американската асоциация по белодробни болести е загрижена, че продажбата на е-цигари с аромат на захарен памук и дъвка може да доведе до трайно пристрастяване на младежите към никотина. Асоциацията призова американските здравни власти за незабавна регулация на тези продукти. Нейният председател Харолд Уимър отбеляза, че са необходими още изследвания за възможните здравни последствия от пушенето на електронни цигари.

Поръчаните от Американската асоциация за обществено здравеопазване първоначални лабораторни тестове на две от най-масовите марки електронни цигари и 18 различни пълнители откриха следи от токсични химикали, които предизвикват рак, включително и едно вещество, което се използва като антифриз.

Асоциацията за обществено здравеопазване е много обезпокоена от уверенията на компаниите производители, че електронните цигари помагат на пушачите да се откажат от вредния навик. Тя не е одобрила електронните цигари като ефикасен метод, който може да помогне на пушачите, и настоява за федерален закон, забраняващ подобни реклами, докато здравните власти не установят, че тези цигари са безопасни и ефикасни.

Всъщност има научни данни, че електронните цигари са ефикасно средство за спиране на тютюнопушенето. С тяхната употреба стотици хиляди американци са се отказали от порока или са намалили броя на цигарите, които изпушват. Въпреки тези данни много сдружения на противниците на тютюнопушенето се противопоставят на електронните цигари чисто идеологически. Според тях било невъзможно да се толерира поведение, което наподобява тютюнопушенето. Те подчертават, че с електронната цигара по никакъв начин не се премахва условният рефлекс на пушача, а това е съществена част от пътя към тоталното отказване от тютюневия дим.

Според професора по обществено здравеопазване Майкъл Сигъл от Бостън друго предимство на електронните цигари е, че те не тровят пасивните пушачи. Американската асоциация на общественото здравеопазване би трябвало да признае електронните цигари като законен продукт и алтернатива за милиони пушачи, които не са успели да се откажат от тютюнопушенето с наличните методи. Просто е необходима регулация, за да има сигурност, че тези продукти са безопасни и че са произведени по съответните стандарти за контрол над качеството.

Отказването от цигарите е много трудно и затова трябва всички алтернативи на тютюнопушенето да бъдат изследвани, посочва професорът по психиатрия Ендрю Стрейсър от Медицинския университет от Пенсилвания. Той отбелязва, че пушачите реагират различно на електронните цигари.  Голяма част от тях ги съчетават със стандартни цигари. Според проф. Стрейсър най-сериозни поражения върху организма ще понесат хората, които избират да комбинират пушенето на електронни и на обикновени цигари, защото те поемат вредните вещества и от двете. Никотинът е пристрастяващо вещество и затова е редно към електронните цигари да се приложи някакъв вид регулация. Стандартите, по които те се произвеждат, трябва да бъдат приети, така че пушачите на електронни цигари да бъдат правилно информирани за количеството на съдържащите се в тях никотин и други вещества. Важно е и да има правила за предотвратяване на подвеждащи реклами и етикети. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 104