Човек е не само тяло, но и емоции, чувства и енергия. Затова е много важно да подбираме хората, с които общуваме. Така все едно избираме с какво ще се храним.

Какво представляват „Токсични хора“ или както някои ги наричат, „Енергийни вампири“?

Поне веднъж в живота си след общуване с определени хора или група от тях сте се чувствали изтощени, изнервени, емоционално и физически отпаднали - все едно някой ви е изпил живителните сили без видима причина. Това може да ви се случи на работното място, да имате такъв приятел, а даже и да съжителствате с такъв човек.

Важно е да отбележим, че тези хора не осъзнават как влияят на другите, те не са лоши сами по себе си и не го правят нарочно. Това са неща, които се случват на подсъзнателно ниво.

Учените вече категорично са доказали, че физическият свят е едно невидимо море от енергия. Както и че при общуването помежду си влияем на енергийно ниво. Източните школи наричат негативния тип хора енергийни вампири. Те черпят от нашата енергия на ментално ниво и по този начин се „хранят“.

Как да ги разпознаем?

В психологията можем да открием няколко вида архетипи на токсичните (негативни) хора.

Клементина Стратиева, психолог

Това са:

- Диктаторът. Доминира, дава заповеди, управлява и „мачка“ своите жертви. Разновидности на Диктатора са: Настойник, Началник, Бос.

- Жертвата. Тя е антипод на диктатора. Мрънкаща, недоволна, прилепчива. Вечната жертва винаги ще намери оправдание и ще обвини някой друг за грешките си. Те са едни от най-токсичните хора. Никога няма да поемат отговорност и винаги сочат с пръст.

Вечно критикуващият. Той се отнася осъдително към всеки и към всичко. Не изслушва и контактуването с него е затормозяващо. Да искате съвет от вечно критикуващия е напълно загубено време.

Клюкарят. Той клюкарства, защото изпитва някаква несигурност. Като вирус, който разболява компанията и създава негативна атмосфера.

- Калкулаторът. Преувеличава необходимостта всичко и всички да контролира. Той лъже, изплъзва се, старае се да надхитри другите.

- Добрият. Преувеличава своята грижовност, любов, внимание. Той убива с добрината си. Изключително прилепчиви и досадни, не оставят обекта на чувствата им да диша и за миг без тях.

Следва: Как да се защитим от тях или възможни похвати за справяне с такова вмешателство

Сподели във Facebook