Много хора не започват деня без ароматно кафе. Фактите, които ви предлагаме, ще направят сутрешната ви чаша с любимата напитка още по-приятна. Учените доказаха, че кафето не само е вкусно, а и полезно. Защо?

1. Удължава живота

Кафето съдържа много антиоксиданти, способни да се борят със свободните радикали, повишаващи риска от тежки заболявания като рак, диабет, паркинсон, сърдечносъдови проблеми и др.

2. Съдържа витамини

В чаша кафе се съдържат около 1% от дневната норма на витамин В2, 6% от витамин В5, по 3% манган, калий, витамин РР и магнезий. Така че спокойно можем да наречем чашата с кафе източник на витамини.

3. Помага да отслабнем

Според учените кафето ускорява метаболизма с около 11%. А това е добра новина за хората, които се борят с килограмите.

4. Полезно е за черния дроб

Специалистите твърдят, че употребата на около 4 чаши кафе на ден с 80% снижава риска от цироза на черния дроб.

5. Кофеинът действа бързо

Ободряващото действие на кофеина се усеща само 10 минути след първата глътка.

6. Повишава резултатите от тренировките

Според експертите неголяма чаша кафе преди посещение на фитнеса ще направи тренировките ви по-ефективни.

7. В ограничени количества не обезводнява организма

Кафето винаги се е смятало за диуретик, но неотдавнашни изследвания доказаха, че то обезводнява организма само, ако се пие в големи количества.

8. Расте само в „кафеения пояс“

Кафето расте само в страните около Екватора, прието е да се наричат „кафеен пояс“. Той обхваща региони в Африка, Южна Америка, Централна Америка и Азия.

9. Кофеинът е много красив

Молекулата на кофеина прилича на прекрасен кристал, на който дълго можете да се любувате.

10. На кафето се дължи появата на уебкамерата

Първата в света уебкамера е създадена от студенти, които искали да наблюдават кафеварката. С помощта на камерата те разбирали кога кафето е свършило.

11. Не бива да се пие веднага след събуждане

Когато се събудите, организмът ви започва да изработва хормонът кортизол. Той ободрява и повишава вниманието. Кафето обаче пречи на този процес. Затова съветът е да пиете кафе известно време, след като сте станали от сън – примерно в работата. Тогава чашата с любима напитка е най-ободряваща.

12. Да благодарим на козите

Според легендата, а може и да е истина, свойствата на кафето били установени за първи път от египетски пастири, които видели как козите, след като хапвали листа от определен вид растение, ставали по-енергични. Етиопците решили да последват примера на козите и останали много доволни.

Сподели във Facebook