Фитнесът на открито е перфектната инвестиция в здраве

Градските паркове у нас от място за разходки се превръщат в място за спорт

Кристина ПЕШИНА

Стигне ли се до физическата активност на българите, резултатите от проучванията по традиция са стряскащи. Пос-ледните данни недвусмислено твърдят, че половината ни сънародници не спортуват. Най-честите оправдателни причини също са традиционни - липса на време и пари. Резултатите обаче водят директно в лекарския кабинет. Няма как заседналият начин на живот в крайна сметка да не предизвика затлъстяване и редица здравословни проблеми. И макар да сме в пъти пофини от американците, това не бива да ни успокоява, защото зад Океана справя-нето с наднорменото тегло на янките е държавен приоритет.

За щастие и тук здравословният начин на живот започва бавно, но упорито да си проправя път. Все по-често можем да видим бягащи хора, велосипедисти да протес-тират, че липсват алеи, а оборотите в магазините за фитнес уреди излязоха от латентното си състояние. И общините направиха крачка към Европа. Притиснати от нелицеприятните цифри за физическата активност на българите, те се втурнаха заедно със спортните федерации да откриват площадки за фитнес на открито.

Безспорно тяхното присъствие в близост до домовете на хората би улеснило справянето с проблема, наречен застоял начин на живот. Бургас повлече крак, следван от Враца, Пловдив, Стара Загора и др. Похвална е инициативата на общините да откраднат опита на други страни, където подобни съоръжения отдавна са част от "обзавеждането" на всеки градски парк. Особено активни в тази посока са китайците, които са убедени, че работоспособността се подобрява със спорт. Затова и правят всичко възможно да накарат сънародниците си да станат от диваните и да излязат навън. В много европейски страни фитнес уредите са разположени в близост до детските площадки, за да имат възможност ро-дителите да спортуват, докато са навън с децата.

Софиянци пък могат да кършат тела, да свалят килограми и да трупат мускули на няколко места. Поставянето на подобни уреди и свободното им ползване елиминира една от основните оправдателни причини, а именно финансовата. Вярно е, че никой не ти иска пари, за да тичаш в парка, но пък кросът може да не е сред любимите ви дисциплини. Хора всякакви. Затова е добре да има различни възможности за раздвижване. Дори скептично настрое-ните спрямо фитнеса биха опитали, защото това няма нищо да им струва.

Уредите са доказали положителния си ефект, стига да се заредите с постоянство и да изпълнявате правилно упражненията. На всеки уред има инструкции за ползване и не е необходимо да сте специалист, за да се справите с тях. Те са конструирани така, че нямат нужда от допълнителни настройки и тежести, а основното движение е насочено за преодоляване на собственото тегло. Това прави фитнес уредите безопасни и подходящи за всеки. Достатъчно е да усетите оптимално натоварване в мускулите и да си създадете определен ред на упражненията. Специалното им покритие пък ги защитава от небла-гоприятните атмосферни условия, затова може да се ползват целогодишно.

Най-голямата фитнес площадка се намира в софийския парк срещу Министерството на физическото възпитание и спорта. Разполага с 19 мултифункционални комбинирани уреда, подходящи за активен спорт и натоварване на всички мускулни групи. Може да правите упражнения за крака, гърди, гръб, ръце, корем. Уредите за възрастни ще задоволят спортните амбиции на трима души едновременно. За децата също е помислено. Предвидени са и четири уреда за хора в неравностойно положение.

За да разберем как се приемат новите съоръжения и дали се намират ентусиасти, които да се възползват от тях, решихме да проверим на място. Е, не заварихме тълпи от спортуващи. Предимно малчугани се катереха и подскачаха по уредите. По-малките, прикрепяни от своите майки, а големите - под зоркия им поглед от пейките встрани. От разговора с тях разбрахме, че просто не сме уцелили момента. Оказа се, че на фитнес площадката за разлика от столичните улици и кафенета се усеща, че у нас съществува понятие "работно време". Постепенно започнаха да идват хора от всякаква възраст и пол. Естествено, по-интензивно е присъствието им през почивните дни, както и при хубаво време.

Цвети е на 27 години и често може да я видите в парка да тича. Както самата тя казва, толкова често, колкото времето й го позволява. След задължителните обиколки завършва тренировката си с няколко упражнения на фитнес уредите. Какви точно и по колко повторения да прави, самата тя си решава в зависимост от състоянието и нуждите на организма си. Освен седмичния крос в парка Цвети предпочита да се придвижва из града с колело, вместо да ползва услугите на градския транспорт. "Доста по-бързо е и далеч по-приятно", казва тя.

Събеседничката ни подкрепя инициативата на общинарите за организирането на по-добни площадки, но смя-та, че хората, които пре-димно ще ги ползват, живеят активно по един или друг начин. "Ако един човек няма желание да спортува, винаги ще намери оправдание, колкото и безплатни за използване уреди да му сложат. Трябва сам да осъзнае нуждата от промяна в начина си на живот", споделя мнението си Цвети. От друга страна, убедени сме, че ако през прозореца виждаш как хората спортуват, шансът да се присъединиш към тях е доста по-голям и по-лесно би могъл да се пребориш с изкушението, наречено телевизор.

Както разбрахме, фитнесът на открито може успешно да бъде съчетан и с други видове спорт. Така че смело грабвайте колелото, топката, федербала, кънките и каквото още се сетите, и право в парка. Пролетта вече е тук и е време за събужда-не и раздвижване. Топлото слънчево време ще ви зареди с много положителни емоции, а сладост-ната умора в края на деня ще ви накара да се почувствате изпълнени със самочувствие и живот.


 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 209