Здраве

24 Септември 2012

2790

Животът днес

Глаукомата е коварен „тих убиец”

С д-р Веселин Даскалов, офталмохирург, разговаря Микаела Въжарова

Д-р Даскалов е специалист по очни болести, офталмохирург. Член на Американската академия по офталмология, Европейската асоциация по катарактна хирургия, бил е началник-отделение „Офталмология” в „Токуда”, сега оперира в Медицински център „Пентаграм 2012” (София), създаден от него.

- Д-р Даскалов, над 65 млн. души по света страдат от глаукома, като приблизително половината случаи остават неоткрити. Защо е така?

- Глаукомата е коварно заболяване, една от най-честите причини за слепота, тя е “тих убиец”. Изведнъж установяваш, че с едното око не виждаш, отиваш на лекар и ти казват: атрофия или пълна атрофия на зрителния нерв. Очното нарушение не може да се излекува, което вземе, глаукомата не връща. Но ако проблемът се хване навреме, има решения.   
                                           
- Как се поставя диагнозата?

- Нерядко е труден и много трудоемък процес, който иска свръхтърпение и от лекар, и от пациент, серия прегледи. Преди имаше просто измерване на очното налягане и офталмоскопия, понякога се правеше периметрия и гониоскопия (изследване на камерния ъгъл), но все имахме сериозна доза субективизъм. Днешните модерни методи са обективни: безконтактен тонометър (използва се за скрининг), компютърен периметър - с възможности за автоматично сравняване на данните от предходни изследвания, обективизират се измененията на диска на зрителния нерв с томограф.

С оптичната кохерентна томография до вчера се измерваха само слоят на нервните влакна и самият зрителен нерв, процентното съотношение на атрофиралата към здравата част на нерва (екскавация). Докато с новото поколение апаратура, с каквато вече работим в „Пентаграм 2012”, има уникалната възможност за измерване не само на дебелината на неврофибрилерния слой, но и на самите ганглийни клетки в макулата - клетките, които предават информацията от светлочувствителните клетки през техните аксони и образуват зрителния нерв и от там я изпращат към мозъка.

- В основата на глаукомата според най-разпространеното мнение е повишено вътреочно налягане. Така ли е?

- В основата е нарушената регулация на вътреочното налягане, а повишаването му определя всички симптоми на болестта. Глаукомата е група от дегенеративни заболявания, обединени от признака прогресивно и характерно увреждане на зрителния нерв и на зрителното поле. В над 70% от случаите имаме увеличено вътреочно налягане, а в останалите – съдови промени. Без лечение настъпва частична или пълна слепота.

- А кои са основните методи на лечение?

- Консервативно, лазерно и оперативно (филтриращи операции със или без импланти). И при лазерното лечение има варианти - селективен лазер, зелен лазер, диодни лазери.

- Лазери, импланти, за много хора звучи фантастично, да не кажа  немислимо, по ред причини, включително просто финансови. И те разчитат на едно – на капки и хапчета.

- Консервативната терапия започва винаги с избор на простагландинов аналог, медикаменти, одобрени от Европейската глаукомна асоциация като първа линия на лечение заради техния понижаващ ефект върху очното налягане и удобното им приложение – една капка вечер. Съвременните тенденции в антиглаукомната терапия изискват точно това - максимален ефект и добра поносимост на изписваните капки. Все пак се приема, че това е терапия за цял живот!
От „Пфайзер” предлагат такъв медикамент, одобрен като златен стандарт в лечението на глаукома. При прогресия на глаукомата, когато терапията не е била съобразена с основните изисквания или има други  фактори, усложняващи заболяването, вече се прибягва до оперативни методи на лечение.

- Какво ще посъветвате хората с глаукома за начина им на живот?

- Начинът на живот също е контрол на болестта. И психическото, и физическото напрежение вредят, особено вдигането на тежести. Работата с наведена глава и на лошо осветление е риск, тежките храни - също, и цигарите. Много е важен добрият сън, още - движението, разходките. И особено стриктното, педантично спазване на лечебните режими и прилагане на препаратите.

Безплатни очни прегледи

Медицински център „Пентаграм 2012” организира безплатни очни прегледи всяка събота до края на октомври от 10:00 до 12:00 ч.

1000, София, ул. „Враня” 109-111, тел. ( 02) 447 20 40 50, GSM + 359 888 777 468, + 359 888 703 298



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 22