Изключително опасните „австралийски“ и „японски“ щамове на грипния вирус продължават да се разпространяват във Великобритания. А епидемията, разразила се през тази зима, може да доведе до болестта на Паркинсон, пише вестник Daily Mail. Учените вече откриха потвърждение, че „свинският грип“ - H1N1, понякога предизвиква неизлечимото невродегенеративното заболяване. И до момента то е активно във Великобритания. Според американски учените опитите с лабораторни мишки са показали, че този щам, отнел живота на 300 хиляди души по света през 2009 г., повишава възприемчивостта на хората, които са боледували от него, към токсините, предизвикващи болестта на Паркинсон.
Другите щамове, които са превзели страната, в това число H3N2, известен като „австралийски“ грип и B Yamagata – „японски“ грип, носят същата заплаха. Смъртността от грип във Великобритания е достигнала 97 души, а се очаква броят им да нарасне в следващите дни.

Ръководителят на екипа от учени проф. Ричард Смейн каза: „Това изследване дава нови доказателства в поддръжка на идеята, че екзогенните фактори, включително и грипа, могат да бъдат свързани с болестта на Паркинсон“.

Проф. Дейвид Декстър, зам-. директор по изследванията на благотворителната организация Parkinson's UK, споделя: „Изследването потвърждава данните, че сериозните вирусни инфекции като грипа могат да се превърнат в пусков механизъм или да ускорят началото на болестта на Паркинсон при хора, които страдат от нея, но все още не знаят за това“.

Сподели във Facebook