Здраве

25 Декември 2018

Животът днес

Когато се разболеем, често започваме да мислим къде сме се заразили. Съвсем логично е това да е станало на място, където се събират повече хора – в магазини, ресторанти и най-вече в градския транспорт.

Затова учени от Великобритания съсредоточиха вниманието си върху връзката между метрото и здравословното състояние на лондончани. След проведения експеримент се оказа, че най-често боледуват хората, които ползват най-многолюдните станции и се намират под земята продължително време. Авторите на изследването отбелязват, че болшинството случаи на остри респираторни инфекции и грип са регистрирани в районите, където станциите на метрото са по-малко. На хората, живеещи там, им се налага да се прехвърлят от една линия на друга и повече време да прекарват в многолюдно обкръжение. А най-малко боледуват хората, които рядко ползват обществения транспорт, или живеят в райони с много линии на метрото. Това им позволява да стигат до желаното от тях място за по-кратко време и да избегнат продължителния престой в контакт с повече хора.

Британските специалисти настояват резултатите от тяхното изследване да бъдат взети предвид от властите, когато съставят стратегията си за предотвратяване на грипната епидемия. Според експертите е необходимо да се реши въпросът с качествената вентилация на метрото.

Сподели във Facebook