Здраве

3 Януари 2020

3019

Животът днес

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че вече има случаи на деца, заразени с грип. Това не е новина, защото вирусът не пропуска да предяви сезонните си права. Много хора обаче продължават да не се вслушват в съветите на лекарите и да се борят вируса, четейки форумите в интернет. А там, както е известно, има много заблуди, които не само, че не помагат, но и могат да доведат до усложнения.

Вижте съветите на специалистите, ако искате да сте подготвени за поредната атака на сезонния грип:

1. Горещото мляко е приятел на вирусите

Според много хора чашата с горещо мляко е универсален лек срещу простуди и вируси. Според специалистите обаче млечните белтъчини – казеин, образуват в организма съединения, които пречат на обезвреждането и отстраняването на вирусите. В крайна сметка млякото и млечните продукти им помагат по-здраво да се закрепят в тъканите на бронхите и белите дробове, което определено пречи на оздравяването. Но пък след периода на боледуване, когато микрофлората на стомашно-чревния ни тракт се нуждае от възстановяване след приетите лекарства, млякото е добре дошло, особено киселото.

2. Забравете за изделията на сладкарската промишленост

Бързите въглехидрати и захарта повишават риска от синузит, бронхит и даже пневмония. Също така храносмилането на мазна и тежка храна отнема много енергия и време, а силите на организма в период на боледуване трябва да са насочени към борба с инфекцията. Затова наблегнете на продуктите, които бързо и лесно се преработват, богати са на фибри и не се задържат в храносмилателния тракт. Вирусите на грипа се боят и от основна среда, а ако искате да си я осигурите, пийте повече минерална вода

3. Портокалите също не помагат

Това е още една традиция, да носим на болния портокали и мандарини. Това обаче не се одобрява от специалистите. Причината е, че първото лекарство срещу температура, което приемат хората, е ацетизалът. А плодовите киселини, които се съдържат в портокалите и мандарините, се намесват в неговата структура и пречат на усвояването му. Така че изберете едно от двете.

4. Не се увивайте в одеяла, за да се изпотите

Според лекарите, завивайки се в топли одеяла, ние изкуствено поддържаме висока околна температура, което пречи на нашата собствена терморегулация. Това увеличава натоварването върху сърцето и кръвоносните съдове, което може да предизвика задух и покачване на кръвното налягане. А и няма да свалим температурата по този начин. Трябва да направим обратното – хладката вода с оцет може да ни помогне. Когато сте болни, достатъчно е да облечете дрехи, в които се чувствате комфортно. Когато се изпотите, рискувате да стигнете до усложнения, защото организмът ви става много податлив на всякакъв хладен вятър или течение.

5. Постелният режим не е толкова задължителен

Абсолютно излишно е кихащият и кашлящ човек, ако не се чувства много зле, да бъде прикован към леглото. Причината е, че при продължително лежане се понижава вентилацията на белите дробове и бронхите и може да се появят проблеми. А отчитайки факта, че инфекцията има свойството да се спуска отгоре надолу по дихателните пътища, рискът пациентът да получи бронхит или възпаление на белите дробове е по-голям при хората, които се придържат строго към постелния режим. Естествено, не бива и да се прекалява – да се ходи с грип на работа или в спортната зала. Става въпрос само да не се лежи през цялото време.

6. Пилешкият бульон винаги е на мода

Едно от малкото бабешки средства при грип, което учените не отричат, е пилешкият бульон. Дори много го уважават. Стига пилето да е качествено.

7. Противовирусните препарати са сигурното средство срещу грип

Според лекарите първото и основно правило за справяне с грипа е да се избягва самолечението. Само специалист може да докаже, че става въпрос именно за грипния вирус. А битката с него е най-сигурна след приложението на специфични противовирусни препарати. Те намаляват тежестта и продължителността на симптомите, както и риска от развитие на усложнения. Важно е лечението да започне веднага. Тези препарати се препоръчват от специалистите и като профилактика срещу грипа.

Сподели във Facebook