Здраве

10 Януари 2019

3083

Животът днес

С д-р Йордан Бирданов, началник на хирургичното отделение в МБАЛ „Доверие” – София, разговаря Камен Здравков

- Д-р Бирданов, често срещан проблем ли са хемороидите?
- Хемороидалната болест засяга много хора, при това през последните години броят на пациентите се увеличава заради съвременния начин на живот – силно намалена физическа активност и хранене със сухи, концентрирани храни. В момента като по-често боледуващи се очертават мъжете, при това в млада и активна възраст около 30 години.

- Какви са причините за тази болест?
- Става въпрос за комплекс от причини, като водещ е наследственият фактор. Има хора с вродена слабост на съединителната тъкан, при което естествените съдови „възглавнички”, намиращи се в долния край на правото черво, се уголемяват, изтъняват и започват периодично да кървят и да се възпаляват. За това заболяване допринася хроничната констипация (запек), повишеното налягане в малкия таз при различни състояния – бременност, някои видове спорт и др.

- Какви са обикновено първите оплаквания?
- Много често състоянието се изявява с наличие на ясна кръв при дефекация, без да има болка. Понякога пациентите напипват възли с различна големина, имат сърбеж, дискомфорт. Болката се явява при напреднало заболяване, когато хемороидалната болест се усложни с тромбоза, некроза и инфектиране на хемороидите.

- Но нали с кървене могат да протекат и някои много сериозни заболявания на храносмилателната система?
- Точно затова е важно всеки пациент с кървене и оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт да се обърне навреме към лекар. Работа на хирурга е да прецени каква е причината за кървенето.

- Хората често отлагат прегледа поради неудобство и се надяват проблемът им да мине спонтанно. Това възможно ли е?
- Възможно е, разбира се, но в много редки случаи. Обикновено заболяването прогресира. Хемороидите се делят на външни и вътрешни, а степента на развитие на заболяването се определя по 4-степенна скала.

- Кога се прилага лечение с хапчета, свещички и мехлеми?
- При всички случаи трябва да се започне с консервативно лечение. В аптеките има изобилие от препарати за локално приложение с противовъзпалително и противоболково действие, както и медикаменти за укрепване на кръвоносните съдове. Но при напредване на заболяването тези средства стават неефективни. Тогава идва ред на хирургичното лечение.

- Много хора се стряскат от мисълта за операция...
- В случая има различни подходи, като някои от тях са доста щадящи и не влизат в класическата представа за операция с рязане и шевове. Понякога се налага да се направи и класическа операция – при крайния стадий на заболяването, но в повечето случаи, при по-ранните стадии, е възможно да се приложи най-съвременната технология. При нея не се отстраняват хемороидалните възли, а със специален апарат, с помощта на ултразвукова сонда се намират захранващите съдове на хемороидалните възли и се прошиват под ултразвуков контрол. Така се преустановява притокът на кръв към възлите, те се свиват и повече не предизвикват проблеми. Този метод може да се приложи и под обща упойка, но и със спинална упойка, без загуба на съзнание. Такава операция се прави за около 45 минути до час, а след това няма кървене и следоперативна болка. Пациентът изпитва лек дискомфорт. Изписването от болницата е след 24 часа и човекът може да се захване с обичайното си всекидневие. В нашата клиника прилагаме този метод от няколко години с апаратура от последно поколение. В САЩ по този начин работят от около 10 години.

- Медиите са пълни с обяви, които обещават бързо справяне с хемороидите, за какво става въпрос?
- Обикновено се рекламира т.нар. лигиране на хемороидите – най-общо казано, поставяне на малки гумени пръстени в основата на възлите. Не бих казал, че това е трайно решение на проблема. Понякога носи временно облекчение. Съветвам хората да се обръщат към доказаните клиники, където ще подходят комплексно към диагностиката и лечението. Важно е, преди да се лекуват хемороиди, да се изключат други заболявания на дебелото черво.

- Какво става, ако човек занемари проблема си?
- В напредналите случаи се стига до хронично кървене, спадане на хемоглобина и анемия. Освен това заболяването може да протече и с остри кризи, които са силно болезнени, буквално човек не може нито да седне, нито да ходи по нужда. Тогава се налага спешна операция.

 


 

Сподели във Facebook