Здраве

5 Февруари 2019

Животът днес

Само преди дни списание The Lancet публикува данни, според които употребата на богати на хранителни влакна продукти намалява риска от исхемична болест на сърцето, диабет тип 2 и рак на правото и дебелото черво средно с 16-24%. Учените съобщават още, че тези продукти понижават масата на тялото и концентрацията на холестерин в кръвта, предпазват от злокачествени заболявания, свързани с наднорменото тегло, като рак на хранопровода, на млечната жлеза, на матката и на простатата.

Глобалното изследване:

Към тези данни би трябвало да се отнасяме сериозно. Първо, защото Lancet е едно от най-влиятелните медицински списания в света. Второ – изследването е колосално. Специалистите са анализирали над 240 научни изследвания за хранителните влакна, проведени през последните 40 години с участието на милиони души.

Какви са изводите:

  1. Ежедневно трябва да се употребяват не по-малко от 25-29 грама хранителни влакна, но по-добре е да са повече. Реално болшинството хора по света ядат по-малко от 20 грама на ден. Според статистиката средностатистическият американец употребява само 15 грама.
  2. Всеки допълнителни 8 грама хранителни влакна на ден намаляват заболеваемостта от исхемична болест на сърцето, диабет тип 2, рак на правото и дебелото черво с 5-27%. Увеличената употреба на пълнозърнести продукти (важен източник на хранителни влакна) намалява риска от развитието на повечето неинфекциозни заболявания с 13-33%.
  3. Учените са пресметнали, че хранителните влакна, присъстващи редовно в менюто, могат да намалят риска от преждевременна смърт на 26 души от хиляда.

Видове хранителни влакна:

Много хора са убедени, че те са само фибрите. Всъщност хранителните влакна са много, но те имат общото свойство, че не са по силите на храносмилателните ферменти. В резултат влакната преминават през стомаха и тънките черва цели и невредими. Тук обаче се появява разликата между хранителните влакна. Едни напускат организма ни във вида, в който са постъпили. Вторите служат като храна за полезните микроорганизми, които обитават дебелото черво.

Всички хранителни влакна обаче са здравословни. Първите насищат и елиминират чувството на глад, не позволяват появата на запек, пречат на окисляването на средата в дебелото черво и го предпазват от рак и други заболявания.

Разтворимите влакна също регулират храносмилането, но най-важното е, че помагат на полезните бактерии да се борят с вредните. И още – в процеса на преработване се образуват късоверижни мастни киселини. Те регулират обмяната на веществата, предпазват лигавицата на стомаха, помагат за усвояването на микроелементите като калций, магнезий, мед, цинк и желязо. Към всичко това трябва да добавим още един положителен ефект от употребата на хранителни влакна – те извеждат от организма токсичните и вредни вещества, включително и холестерола.

Как да си набавим хранителни влакна:

Здравословното хранене изисква употребата на различни растителни влакна. Основният им доставчик са плодовете и зеленчуците (на ден трябва да се ядат не по-малко от 450-500 г), както и пълнозърнестите продукти като хляб. Обикновено в едни и същи продукти присъстват различни растителни влакна, но не в еднакво съотношение. Затова менюто на хората трябва да е разнообразно.

Сподели във Facebook