Здраве

5 Декември 2011

1750

Животът днес

И гените определят дали грипът ще ни повали

Дали ще се заразим от грип, или не, зависи от двата противоположни начина, по които имунната система реагира на грипната инфекция. В първия случай организмът реагира силно, като отделя възпалителни химически вещества, които водят до разболяване, а във втория реакцията също е силна, но съвсем противоположна – организмът произвежда противовъзпалителни вещества и не допуска проявата на симптомите на грипа.

Изследователите са запознати с повечето факти за ефекта от грипа върху човешкия организъм от проследяването на хора, които вече са се разболели. Учени от университета в Мичигън, САЩ, обаче са се съсредоточили върху начина да се избегне разболяването.
Те инфектирали 17 доброволци със сезонен грипен щам - H3N2 - Уисконсин.
9 от доброволците се разболели, а някои от останалите имали усещане за настинка, но без клинична проява на симптомите на грипа. Лекарите взимали кръвни проби от доброволците преди заразяването и след това на всеки 8 часа в продължение на 5 дни. Те изследвали активността на около 22 000 гена във всяка кръвна проба.

Резултатът показал, че до 36 часа преди появата на симптомите по генетичната активност може да се познае доколко ще се разболеят хората. Организмът на разболелите се активирал имунните вещества, които предизвикват възпаление и стресова реакция.
Имунната реакция на организма при хората без симптоми също била силна, но коренно различна – не само била потисната стресовата реакция, но били активирани противовъзпалителните и антиоксидантни гени.

Докато учените открият нови методи за справяне с грипа, ще трябва да разчитаме на традиционните средства. Ваксини преди грипния сезон, а при настъпване на епидемия - профилактика и максимално ранно лечение с антивирусни препарати от рода на ремантадин. (ЖЗ)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 189