Д-р Малена ГЕРГОВСКА, дерматолог

Правилно ли е да се избира слънцезащитен крем с най-висок фактор? 

Индустрията произвежда кремове, които имат фотозащита, като с годините бяха изработени срещу UVA лъчите, срещу UVB лъчите и комбинирани. Всичко това е много добре указано и написано върху продуктите.

Днес слънцето е много силно и не знаем какви атмосферни аномалии настъпват. Затова, освен фотозащитните продукти, особено важни са шапките с периферия, дрехите и очилата с UV защита. Именно дрехите са възможната алтернатива.

Интересен е въпросът със степените на защита, защото много се спекулира с това кое защитава повече: 50, 30 или 15 фактор. Истината е, че ние, дерматолозите, препоръчваме 50 фактор при строго определени медицински показания, както и при много силно слънце, във водата или пък в планината, където лъчите са още къси. Недостатък е, че кремът с фактор 50 е по-гъст и мазен, и създава естетически неудобства.

В последните години има ренесанс на кремовете с фактор 100, широко популяризиран и оспорван от лекарите в миналото. Появиха се продукти с този фактор, допълнени от ензими, премахващи увреждането на ДНК на клетките - тази комбинация е особено удачна за фотоувредена кожа, при по-светли хора с начална поява на пигментации, кератози-актинични и себорейни, както и начални кожни тумори.

Разбира се, дори и при фактор 50 най-добре е да се подновява нанасянето на крема или лосиона, а най-сигурно е хората да се приберат на сянка в най-тежките слънчеви часове след 11-11.30 ч.

Детската кожа е особено чувствителна към слънчевите лъчи. Кои са златните правила през лятото – без значение дали говорим за ваканция на море, планина или игра в града?

Дрехите с UV защита са особено подходящи за малките деца – има ги вече и за плуване, но е много важно да са подбрани внимателно. Да са качествени, както е при слънчевите очила. При децата спазването на часовете е ключово – по време на силното обедно слънце задължително е да се прибират на плътна сянка. Най-малките – бебетата и децата до 3 години, никакво излагане на директно слънце. Но не бива и да ги лишаваме напълно от слънцето, защото то е здраве, положителни емоции и витамин D. Винаги умерено и с внимание.

Кожата ни „помни“ всяко едно слънчево изгаряне и след години отговаря на тази натрупана „база данни“!

Точно заради тази памет на кожата е нужно да бъдем изключително предпазливи при децата. Често се случва да се допускат слънчеви изгаряния при малките, оставяйки ги на морския бряг, особено във възрастта между 4-5 години, когато са най-неудържими. Това е много опасно и би следвало да бъде отвлечено вниманието на децата и те да бъдат прибрани на сянка, особено между 11-16 ч.

Често се срещат деца на плажа, по къмпингите с голи, зачервени телца, без шапки, с крем или без, като това е рисков фактор детето да трупа за години напред щети върху ДНК структурата на кожата си. И въпреки многото налична информация, която има днес, родителите трудно проумяват, че точно в този момент вредят най-много на децата си.

UV В лъчите увреждат ДНК на клетката - това е драстична промяна на клетъчно ниво, с която в началото организмът се справя, но след години e благоприятен терен за развитието на кожен тумор, „израждане” на бенки, появяват се червени съдове (капиляри) или възможност за поява на множество бенки. Всички тези промени могат да настъпят дълго време след като човек се е излагал на слънце. Децата вече са пораснали големи хора, предпазват се, но бенките продължават да се множат, защото това е програмирано още в ранната детска възраст.

Случи ли се подобно нещо, следва задължителна консултация със специалист дерматолог, за да може се реагира навреме. Най-голямата заблуда, която все още витае между хората у нас, е, че появи ли се кожно новообразувание, то „Не трябва да се пипа“. Това е напълно погрешно схващане, което може да доведе до фатален край на много хора. Ранното диагностициране и профилактиката изискват премахване още в началото на всяко съмнително образувание, докато е още малко и не е дало последствия за целия организъм. Остави ли се, чака ли се, образуванието нараства и навлиза в дълбочина, става опасно и крие рискове за здравето и прогнозата.

Слънцето гали кожата“ е израз, който събира в себе си цялото удоволствие от лятото, но кои са най-честите кожни проблеми през този сезон?

Най-чести са фотодерматитите – комбинацията от неподготвена кожа, изложена на директно слънце и къпане в морето. На второ място е слънчевото изгаряне, за което хората вече са доста информирани. В тези случаи мястото трябва веднага да се охлади и да се третира с бяла козметика за възпалена кожа. Човек трябва да носи подобни продукти със себе си под формата на олио или мляко. В случаите, когато е много силно изгарянето и се появят мехури, необходимо да се обработи от медицинско лице. В тези случаи се прилагат и комбинирани терапии – специални кремове, подходящи противоалергични медикаменти и др. При такива ситуации, кожата „обича” по-мазно – не често мокрене, а мазни кремове, олио, дори зехтинът върши работа.

Кои са естетичните процедури, които е добре да се спестят преди продължителното излагане на слънце?

Отново определящ е начинът на живот на съвременните хора, които пътуват непрекъснато. Затова няма как да се каже дали дадена процедура не е подходяща за лятото и да се изчака до зимата! Напр. лазерните процедури са агресивни и трябва да се внимава с тяхното приложение през този сезон.

Според световната статистика през 2018 г. случаите на най-опасната и агресивна форма на рак на кожата – меланом, зачестяват. Статистиката на нашия Национален раков регистър показва, че не сме в тревожните граници, защото такъв е кожният ни тип – средиземноморски. Не сме толкова рискова зона, каквато са скандинавските страни например. Реално няма толкова голямо увеличаване на процента на заболелите от рак на кожата, колкото непознаване на симптомите и късно търсене на специалист. А когато се закъснее, много малко неща вече могат да бъдат направени – това е основният проблем у нас. 

За какво трябва да следят хората при съмнителни петна или бенки?

При всяко новопоявило се образувание, което бързо нараства – за шест месеца например удвоява размера си, е необходимо веднага да се търси консултация с кожен специалист. С мобилните телефони вече е лесно – пациентите измерват с линийка хоризонтален и вертикален диаметър, снимат бенката и повтарят снимката през определени интервали.

Ако то кърви, променя си цвета, формата, лющи се – изобщо всяка промяна, е сигнал да се потърси помощ. Не всяко образувание е свързано с излагането на слънце, защото меланомите са генетично заложени – един от най-агресивните видове меланоми се появява на ходилото, затова е важно да се самонаблюдаваме. Рискови са и пигментациите под ноктите и в гениталните области. Но най-важното – не бива пациентите да се страхуват от премахването. Процедурата е лека и безопасна.

 За повече информация и записване на час за консултация:     

Д-р Малена Герговска, д.м.

+359887989082

www.drgergovska.com

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook