Има ли полза от ваксините?

Включете се в дискусията на CredoWeb:

Има ли полза от ваксините? Трябва ли да отпадне задължителният характер на имунизационния календар и да бъде заменен с информиран избор? Крият ли се данните за увредени от ваксини? Има ли смисъл да се пазим от болести, които не сме срещали в нашия живот? Отговорите на тези и много други въпроси търси дискусията на тема „Има ли полза от ваксините?“ в CredoWeb. 

Темата непрекъснато си дискутира в интернет, но напоследък стана особено популярна заради предложението на „Атака“ да отпадне задължителният характер на имунизационния календар у нас. Поредният обществен дебат по темата отново разпали спорове в социалните мрежи, отново заваляха разкази за „увредени“ от ваксини, чиито случаи се укривали. Вярно е, че системата за оповестяване и проверка на нежеланите странични ефекти у нас не работи както трябва. Също така е вярно, че доверието към лекарите е стигнало критична точка. Липсва истински диалог, а много често родителите просто не разбират сложния медицински език. Трябва да се признае, че има и лекари, които подхранват страховете на майките, като внушават, че рискът от увреждане не е малък. Това разколебава някои родители за смисъла от имунизациите и води до спад в обхвата на колективния имунитет, смятат лекари. Достатъчно е да си спомним епидемията от морбили в България, до която се стигна заради големи групи неваксинирани главно в ромските квартали. 

Натрупването на тези въпроси провокира екипа на CredoWeb да отвори дискусия на тема "Има ли полза от ваксините?". В нея родители и всички заинтересовани граждани могат да поставят въпросите си, които ще бъдат коментирани от медицински специалисти. Целта е да се постигне диалогът, който липсва на много хора в прекия контакт с джипито или педиатъра. 

Ако сте родител и имате конкретни въпроси, опасения, тук е мястото да ги споделите и да получите компетентен коментар! Ако сте лекар, можете да отговаряте и коментирате мненията на участниците в дискусия! 

Дискусията е отворена група, подобна на тези във фейсбук. Можете да я намерите в credoweb.bg, в хоризонталното меню на страницата. 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 149