Сърдечносъдовите заболявания са сред основите причини за преждевременна смърт по целия свят, затова вниманието на учените непрекъснато е насочено към намаляването на рисковете, водещи до тези здравословни проблеми.

Съвсем наскоро бразилски специалисти установиха, че три чаши кафе на ден може да окажат неоценима помощ в съхраняване на доброто състояние на кръвоносните съдове. Ефектът обаче се проявява, само ако ободрителната напитка не е съпроводена с цигара.

Учените от университета в Сао Пауло провели изследване с участието на 4400 души на възраст от 35 до 74 години. При около 80% от тях нивото на физическа активност бил ниско. Специалистите наблюдавали начина на хранене на доброволците, както и състоянието на кръвоносните им съдове. Оказало се, че при тези от тях, които пиели по три чаши кафе на ден, състоянието на кръвоносните съдове е доста по-добро в сравнение с участниците в експеримента, които избягвали напитката. Учените свързват положителния ефект с антиоксидантите, които съдържа кафето, както и с противовъзпалителните му свойства.

Сподели във Facebook