Здраве

22 Април 2014

1022

Животът днес

Кафето предпазва от болестта на Алцхаймер

Редовната консумация на кафе, дори ако то е в умерени количества, може да предпази от поява на болестта на Алцхаймер, сочат резултатите от изследване.

Учени под ръководството на Давид Блум от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания установили в експерименти с мишки, че кофеинът може да има защитен ефект срещу някои мозъчни заболявания, включително срещу болестта на Алцхаймер. Наблюдаваното при тази болест намаляване на умствените способности се дължи на натрупване на анормални протеини tau в мозъчни клетки, които са в процес на дегенериране.

Известно е, че редовният прием на кофеин забавя отслабването на умствените способности с възрастта и намалява риска от деменция. Ефектът от кофеина върху заболявания, свързани с протеина tau, обаче не бе изяснен.

В изследванията с мишки учените констатирали, че редовната употреба на кофеин предотвратява загубата на паметта и някои модификации на протеина tau. В рамките на изследването млади трансгенни мишки, които с възрастта прогресивно развили невродегенеративно заболяване, свързано с tau, в продължение на 10 месеца приемали кофеин по орален път. „Гризачите, които приемаха кофеин, развиха по-малко значимо заболяване, що се отнася до загубата на паметта и модификациите на протеина tau, отбелязаха учените.” Резултатите от изследването са публикувани в Neurobiology of Aging.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 97