Здраве

21 Ноември 2022

credoweb bg

Д-р Илиана Георгиева

В разгара на есента и в очакване на зимните месеци все по-актуална става темата за грижата за кожата през този период от годината. Навън става все по-студено, снегът и вятърът дебнат зад ъгъла, а кожата ни изобщо не обича стреса и предизвикателствата. В допълнение към ниските температури навън високите градуси в затоплените помещения могат да напрaвят кожата суха, раздразнена и повяхнала. Сухата кожа обикновено произвежда по-малко количество себум, който играе важна роля в защитните ѝ функции и неминуемо води до нарушаване на баланса в нея.

И така – както всяка зима сменяме дрехите в гардероба си, има няколко важни стъпки в ежедневната ни рутина, които трябва да променим и да спазваме, за да поддържаме кожата си здрава, въпреки агресивното въздействие на студа.

Специалистите съветват

измивните гелове да се заменят с кремообразни продукти, да се използват нежни ексфолианти, които да подпомагат по-бързото обновяване на кожата и да не се пренебрегват хидратиращите продукти, като не трябва да забравяме, че кожата в областта на устните и ръцете също страда. И тъй като зимата по нашите географски ширини върви ръка за ръка със снега, а той е любим на скиорите, не трябва да забравяме колко коварна може да бъде за кожата ни комбинацията сняг и слънце. Снежинките действат като своеобразни лещи, отразяват ултравиолетовите лъчи и кожата лесно изгаря.

Нанасянето на слънцезащитни продукти

е абсолютно задължителна и неизменна част от екипировката на всеки любител на зимните спортове.

Зимата влияе неблагоприятно и върху някои хронични кожни заболявания, каквото е акнето. При него се наблюдава така нареченото сезонно обостряне. То се дължи на по-ускореното обновяване на клетки, нарушената себумна продукция, което създава благоприятна среда за развитието на някои бактерии. При тези пациенти е желателно агресивните продукти в борбата с акнето да бъдат заменени с по-нежни, за да бъде по-плавна адаптацията на кожата към климатичните предизвикателства.

И все пак есенно-зимният сезон не носи само негативи за нашата кожа. Напротив!

Студените месеци са най-подходящи да включим в рутината си някои продукти, които станаха абсолютни фаворити на дамите през последната година.

Защо кожата ни също се нуждае от витамин C и как ретинолът се превърна от едно от най-древните лекарства в борбата с акнето в най-мощния антиейдж продукт?

Това са част от най-често задаваните въпроси към специалистите. Ретинолът е дериват на витамин А, член на семейството на ретиноидите, а студените месеци са най-благоприятни за употребата му, поради по-кратките часове на деня и по-слабото слънцегреене. Той стимулира обновяването на клетките в кожата, а това го прави първенец в борбата с фините бръчки.

Витамин C е другата тайна съставка в рецептата за бляскава кожа с равномерен тен през зимата. Той е един от най-мощните антиоксиданти, които защитават кожата от вредните въздействия на токсините в заобикалящата ни среда. Предпазва я от щетите на слънцето, бори се с хиперпигментните петна, има способността да неутрализира свободните радикали, които се натрупват в кожата ни в резултат на замърсяването на въздуха.

Един друг фактор, тютюнопушенето

например е свързано с отделяне на токсини в резултат на процесите на горене, които се натрупват в кожата и причиняват преждевременното ѝ стареене, поради нарушаването на баланса в синтезата на колагеновите и еластични нишки в нея. Резултатът е появата на фини линии, особено в областта на устните. Вредните субстанции, които се съдържат в цигарения дим, правят кожата повяхнала и сива. Но пък за тази пълнолетна група хора вече са налични т.нар. алтернативни продукти, при които липсва процес на горене и няма дим, като устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари (известни още като вейп). Според наличните последни проучвания и наблюдения, липсата на процес на горене при тях се свързва със значително по-ниски концентрации на вредни субстанции в сравнение с токсините в дима от стандартните цигари. Поради това данните също така показват, че при тях вредите върху здравето, респективно върху кожата, са по-малки.

Зимата е труден период за всички, но блестящата и здрава кожа през тези месеци не е мит

Правилната формула е индивидуален подход към всеки пациент, професионална диагностика на кожата и създаване на дългосрочна програма за нейната грижа. Това е и любим сезон за по-инвазивните апаратни процедури, които целят обновяване на кожата, заличаване на фини бръчки, пори и белези от акне. Така например фракционираният CO2 лазер, IPL апаратите, химическите пилинги и изобщо всички ресърфисинг процедури могат да направят кожата ни по-млада, здрава, с равномерен тен и блясък, стига да се доверим на правилните професионалисти.

Да бъдем очарователни през зимата отдавна не е мисия невъзможна, просто изисква сериозна грижа и внимание!

Визитка на д-р Илиана Георгиева

Илиана Георгиева е лекар по дерматология с богат опит в областта на клиничната и естетичната дерматология. Професионалните ѝ интереси засягат инжекционните процедури и лазерното подмладяване на кожата. В момента работи в естетична клиника Dr. Denkova Dermatology. Занимава се с диагностика и лечение на различни заболявания на кожата. Притежава официална диплома по дерматоскопия от Италия, както и сертификати за работа с енергийно-базирани устройства, също от Италия, поставяне на дермални филъри и ботокс.

Илиана Георгиева е член на Българския лекарски съюз и член на Европейската асоциация по дерматология и венерология – EADV. Има участия в многобройни национални и световни конгреси и семинари в областта на кожните болести.

Висшето си образование завършва в Медицински университет – София. Специализира една година в кожната клиника на УМБАЛ „Александровска“, след което продължава своето професионално израстване в Клиниката по дерматология и венерология към Военномедицинска академия – София.

Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт от Факултета по обществено здраве към МУ – София.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook