Здраве

31 Март 2023

credoweb bg

Ибупрофенът е най-популярното противовъзпалително средство, което вероятно стои в нощното шкафче на почти всеки от нас под една или друга форма. Историята му започва от 50-те години на ХХ. век, когато учените са провеждали редица експерименти, за да открият ново лекарство с по-ниска токсичност от аспирина и без страничните ефекти на кортикостероидите. Опитите се оказват успешни и така се ражда молекулата изобутилфенилпропанова киселина, известна днес като ибупрофен. ​

Широкото приложение на молекулата включва повишена температура, главоболие, менструални болки, ревматични и мускулни болки, болки в гърба, невралгия, симптоми на грип и пр.

Долорен (ибупрофен) принадлежи към група лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които действат като намаляват болката, възпалението и повишената температура.

Долорен облекчава:

  • главоболие
  • мигрена
  • невралгия
  • зъбобол
  • менструални болки
  • симптоми на грип и простуда
  • ревматични и мускулни болки
  • повишена температура

Как се приема Долорен?

Препоръчителната доза за възрастни и деца над 12 години - 200-400 mg като еднократна дневна доза, 3-4 пъти дневно през интервал от 4 до 6 часа, като не трябва да се превишава максималната дневна доза от 1200 mg.
 
Препоръчителните дози и продължителността на лечение от 3 дни не трябва да се превишават!

Нежеланите лекарствени реакции могат да се сведат до минимум, ако се използва най-ниската ефективна доза в продължение на възможно най-кратък срок, необходим за овладяване на симптомите.

При пропуснат прием, дозата се приема при първа възможност. Ако е наближило времето за следващата доза, забравената доза се пропуска и се приема следващата в обичайното време. Да не се приема двойна доза, за да се компенсира пропуснатата.

За допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, трябва да бъде попитан лекар или фармацевт.

Долорен 400 mg е лекарствен продукт без лекарско предписание за възрастни и деца над 12 години.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook