Животът е прекалено кратък, за да се лишавате от нещо сладко и вкусно, което обичате. Учените обаче безпощадно твърдят, че рафинираната захар и бързите въглехидрати трябва да се изключат от менюто. И компромиси не бива да се правят, защото много изследвания откриха връзка между десертите и появата на опасни здравословни проблеми като метаболитен синдром, затлъстяване, рак на гърдата и на панкреаса, диабет. Но как да се откажете от захарта? Вижте съветите на специалистите, според които само за три седмици хората могат да променят начина си на хранене:

Променете навиците си

Човешкият мозък обича да си създава утъпкани пътечки и да се движи по тях, без особено да се напряга. А вие трябва да намерите нов път. Следете за момента, когато ръката ви по навик се протяга към нещо сладко и се откажете. Намерете си друго занимание – разходка или чаша ароматно кафе без захар, изяжте една ябълка. Десертът след това вече няма да е толкова привлекателен.

Извън погледа – извън ума

Ако на масата стои купа с бонбони, трудно ще устоите. Но ако поставите полезни продукти като пресни или сушени плодове, ядки, ще посегнете към тях, вместо към захарните изделия. Доказано е, че ако през първата половина на деня се консумират плодове, желанието за десерти значително намалява.

Бъдете акуратни

Следете менюто си. Въглехидратите трябва да бъдат 20%, мазнините – 25%, а най-много - белтъчините. Много е полезен навикът на всяко ядене да се консумира свежа салата или туршия. Това ще ви осигури чувството за насищане, ще ви донесе удовлетворение и добро настроение. Не гладувайте, защото точно в такъв момент започват да ви привличат сладки и мазни продукти.

Сподели във Facebook