Здраве

26 Февруари 2020

credoweb bg

Д-р Виолета Рилчева, специалист по ендокринология и вътрешни болести в МЦ „КИРМ“ Св. Елисавета – Плевен и ДКЦ 3-Плевен

Диабетното стъпало е причина за около 50% от всички нетравматични ампутации на краката. 15 пъти по-висок е рискът от гангрена при пациентите, които имат захарен диабет и оттам за ампутация.
Смята се, че 15-20% от хората с диабет до края на живота си ще развият язва на стъпалото. Това е изключително тежко усложнение на захарния диабет, като в развитието му се съчетават множество различни механизми. Това могат да бъдат диабетна полиневропатия, периферна съдова болест, микросъдови усложнения - по-специално диабетната нефропатия при пациенти с нарушена бъбречна функция.

Особено застрашени са диабетиците на хемодиализа, пациентите със зрителни нарушения и лош гликемичен контрол, пушачите, възрастните, самотно живеещите, както и хора с други двигателни нарушения, които не са причинени от диабета.

Разлика между невропатно и невроисхемично стъпало

Основните видове диабетно стъпало са невропатно и невроисхемично. Невропатното стъпало е топло, със суха кожа, липсва усет за болка, но се палпират пулсации на периферните съдове. Може да се усложни с невропатната язва, която обичайно се разполага по долната повърхност на стъпалото.

Кликнете върху снимката, за да прочетете повече за диабетното стъпало в CredoWeb - обяснява д-р Виолета Рилчева

 

Сподели във Facebook