Енергийни вампири или "токсични хора" - вече отбелязахме, че тяхното съществуване не е мит, а реалност, с която повечето от нас са се сблъсквали. Важно е да подчертаем, че тези хора не осъзнават как влияят на другите, те не са лоши сами по себе си и не го правят нарочно. Това са неща, които се случват на подсъзнателно ниво. Разбира се, ако имате възможност да избягвате такива контакти, е най-добре, но това понякога е невъзможно. Ако е приятел, познат от вашето обкръжение, опитайте се да прекратите общуването с него или да го намалите до минимум. Така или иначе вие не може да го промените, а той само ще обсебва времето ви и ще се „храни“ от вас. Замислете се - заслужава ли си жертвата? Да се чувствате като смазани след работен ден или нощ, с главоболие и като се приберете при семейството си и любимите хора и приятели, да им предавате този негатив, защото и вие имате нужда да изпуснете парата. Така се получава един порочен кръг, който ще започне да  разрушава хубавото и позитивното в живота ви.

Клементина Стратиева, психолог

Друг вариант за справяне -

ако няма начин да се „откъснете“ от такъв човек или среда, може да използвате „Техники за справяне“:

Езотеричната наука предлага медитация поне 10 минути на ден. Лечение с минерални камъни или така наречените кристали. Те отнемат негативната енергия от вас, като ги подържите в ръка (аметист, розов кварц, планински кварц, хематит, нефрит и др.). След това е задължително да ги „почистите“ с хладка вода, за да се заредят отново. Учителят Петър Дънов съветва преди среща с такива хора или даже в момента преди да излезем от дома си, да си представим, че нашето тяло е обградено от сфера с бяла светлина като защитна енергийна мантия.

Психологията предлага медитация, всякакъв вид спорт, гледане на красиви картини, продължителен душ, слушане на музика, четене на любима книга, гледане на филм, разходка сред природата, среща с приятели. Или преоткрийте ново хоби, което да ви завладява и откъсва от ежедневието. Запознанства и общуване с позитивни хора с широк кръгозор за света. И един трик, който ви препоръчвам и работи почти безотказно и при мен. Усетите ли дискомфорт в дадена ситуация, намислете си наум дума или израз, като например „заключвам се“ или някоя друга, с която правите асоциация, че сте защитени, спокойни и в хармония със себе си.

И най-вече: обичайте себе си, уважавайте личността си, тогава и хората около вас ще ви приемат по този начин. Изпълвайте се във   всяка свободна минута с позитивна енергия, която е светлина и сила!

Сподели във Facebook