Здраве

15 Януари 2016

3250

Животът днес

Скоростта, с която протича обмяната на веществата в организма, зависи от много фактори – гени, пол, възраст, психично и емоционално равновесие и т.н. Затова и методите, с които може да се ускори метаболизмът, са различни. Предлагаме ви някои от тях:

  1. Правилно хранене

Това означава най-вече балансирано меню, в което да присъстват и въглехидрати, и мазнини, и белтъчини. Какви са основните принципи:

 

  • Често и на по-малки порции. Вместо три пъти на ден минете на петкратно хранене.
  • Не се лишавайте в никакъв случай от закуската. Тя ще ви осигури необходимите сили и енергия за доброто начало на деня.
  • Преди хранене изпивайте по една чаша вода. Тя участва активно в обмяната на веществата, потиска апетита и гарантира участието на мазнините в процеса на метаболизма. Когато водата е в недостатъчно количество в организма ни, обмяната на веществата се забавя.
  • Ориентирайте се към белтъчините. Богатото на белтъчини меню е много по-полезно от въглехидратното, което е причина за натрупване на подкожна мазнина. Употребявайте месо, бобови храни, млечни продукти, яйца. За преработването на белтъчините организмът изразходва повече енергия, отколкото за преработването на въглехидратите. Това не само ускорява обмяната на веществата, но и помага да се изгарят калориите доста по-бързо. Белтъчините не се препоръчват само за хора, които имат проблеми с бъбреците.
  • Осигурете на организма си достатъчно количество фолиева киселина, която не само ускорява обмяната на веществата, но и повишава имунитета. Едни от най-добрите източници на фолиева киселина са морковите.
  • Чаят, особено когато е зелен, а не черен, помага на организма да се освободи от мазнините. Кафето също има важна роля. Според специалистите чаша кафе помага на кръвта да се обогати с кислород, което също ускорява метаболизма.
  • Не забравяйте плодовете. Лимоните повишават имунитета, грейпфрутите подобряват храносмилателните процеси, ябълките и съдържащите се в тях вещества насищат организма с витамини.
  • Не се хранете след 20 часа. Най-доброто време за вечеря е между 18 и 19 ч. Преяждането в късните часове е вредно и пречи на нормалната обмяна на веществата.

2. Спорт и физически упражнения

Натоварването на мускулната тъкан също помага за ускоряване на метаболизма. Ориентирайте се към кардиотренировките – велоспорт, бягане, бързо ходене, плуване. Всяка физическа активност е полезна за организма, защото се изгарят мазнините. Спортът не се препоръчва веднага преди лягане, защото ще повлияе негативно върху съня. По-добре е да тренирате около 17-18 часа. Ако по време на физическите упражнения пиете вода с лимон, това ще помогне по-активно да се изгарят мазнините и ще ускори обмяната на веществата.

3. Сауна

Активността на клетките може да се подпомогне от посещението на сауна, което е не само приятен отдих, но и полезен. Тялото диша, порите се отварят, циркулацията на кръвта се повишава, ускорява се обмяната на веществата, организмът се избавя от отровите, ускорява се сърдечният ритъм. Но не бива да се увличате. Всекидневното посещение на сауната ще ви донесе повече вреда, отколкото полза. Оптималният вариант е 1-2 пъти в седмицата.

4. Масаж

Опитайте се редовно да посещавате масажист или да се справите вкъщи. Силовото натоварване на мускулите подобрява кръвообращението, а оттам и обмяната на веществата се ускорява. При масажа е препоръчително да се използва мед, който е изключително полезен и за кожата, и за кръвообращението. Вакуумният масаж не само ускорява метаболизма, но и помага за извеждането на токсините от организма.

5. Разходки

Разходките в слънчево време помагат за синтеза на витамин D. Освен това се подобрява настроението и се повишава общата активност на организма. Слънцето влияе благотворно и върху процеса на обмяната на веществата.

6. Секс

Това е един прекрасен начин за ускоряване на обмяната на веществата, защото кръвта се насища с кислород и тъканите се хранят по-добре.

7. Водни процедури

Много полезен е контрастният душ. Тук препоръката е да завършвате процедурата с хладка вода, а не с гореща. Контрастният душ ускорява обмяната на веществата, прави кожата красива, еластична и позволява целулитът да се овладее в ранен стадий.

8. Сън

Трябва да се ляга не по-късно от 23 часа, ако искаме обмяната ни на веществата да се осъществява достатъчно бързо. В този час на денонощието адреналинът се изработва от организма в по-малки количества, сънливостта се повишава, температурата на тялото се понижава. Именно затова през тези часове организмът трябва да отдъхва, а не да се труди. Необходимо е да се спи не по-малко от 8 часа. По време на сън се изработва хормонът на растежа, обновяват се клетките на мозъка и протичат различни процеси, които са пряко свързани с ускорената обмяна на веществата.


9. Ароматерапия

Когато във ваната добавите няколко (3-5) капки ефирни масла, това отпуска мускулите, подобрява кръвообращението и ускорява отделянето на пот, което влияе благотворно върху обмяната на веществата. Особено добре действа маслото от хвойна.

10. Пречистване на организма

За ускорената обмяна на веществата помагат периодичните разтоварващи дни, защото тогава организмът се освобождава от натрупаните токсини. Те носят част от отговорността на покачването на килограмите. Полезна за пречистването на организма е обезмаслената извара.

Целият комплекс от методи, които вече споменахме, ще ви помогнат да поддържате метаболизма си в норма, ако се придържате към него през целия си живот, а не само от време на време. Добрата обмяна на веществата ще ви осигури не само отсъствие на излишни килограми, но и ще ви дари с отличен външен вид и самочувствие. (ЖД)
 

Сподели във Facebook