Здраве

14 Октомври 2022

credoweb bg

Д-р Илиана ГЕОРГИЕВА

Летният сезон обикновено се свързва с плажни емоции, ваканционно настроение и много слънчеви лъчи, което в комбинация с високите температури неминуемо се отразява върху състоянието на кожата ни. Най-често в резултат на интензивното излагане на пряка UV светлина настъпва слънчево изгаряне, което в леката си форма води до зачервяване и дискомфорт в засегнатите области, които повечето пациенти пренебрегват. Сериозните щети от слънцето обаче стават видими в дългосрочен план, защото кожата има способността да „помни‘‘.

Според редица изследвания

слънчевите лъчи са главните виновници за по-грубата, суха и повяхнала кожа в края на летния сезон

както и за появата на пигментни петна, зачервявания и фини бръчки. В резултат на дългите часове, прекарани в събиране на бронзов тен, в кожата ни се отключват процеси, свързани с нейното по-ускорено стареене, а именно образуване на свободни радикали, задебеляване на епидермиса, забавяне на клетъчното обновяване, нарушаване на синтеза на колагенови и еластични нишки. С цената на така заветния тен получаваме отпусната и лишена от свежест кожа. През последните години именно терминът „фотостареене“ доби голяма популярност, а специалистите постоянно призовават да се избягват часовете на т. нар. „силно слънце“ и да не се пропуска редовната употреба на слънцезащитна козметика с висок фактор.

Превенцията е най-добрият лек за кожата

- твърдение, което чуваме често и въпреки това продължава да е все така актуално. Здравата кожа е хидратираната кожа. Особено в края на горещите месеци, когато по-високата влажност и разликата в температурата на открито и закрито допринасят за нарушения „тургур“ на кожата и нейната дехидратация, хиалуроновата киселина е нашият най-добър приятел. Не трябва да забравяме редовно да нанасяме хидратиращи продукти два пъти дневно, 365 дни в годината, както и да наблягаме на хидратиращи терапии при специалисти.

И тъй като кожата на всеки човек е отражение на неговата здравна и лайфстайл култура,

правилната формула за млада и здрава кожа далеч не се изчерпва с избягването на слънцето и употребата на определени продукти

Тютюнопушенето например е свързано с редица заболявания, но вредите от него се отразяват сериозно и върху кожата ни, тя не е пощадена. То води до отделяне на токсини, които причиняват преждевременно стареене на кожата, поради разрушаване на колагеновите и еластични нишки в нея. Резултатът е загуба на еластичност и появата на фини бръчки, особено в областта на устните. Вредните субстанции, които се съдържат в цигарения дим в резултат на горенето на тютюна, причиняват по-трудно зарастване на раните и по-чести възпалителни процеси в кожата. Според последните налични проучвания и наблюдения, например така наречените продукти за нагряване на тютюн, като устройството glo и други подобни, при които не протича процес на горене, се свързват с много по-ниски концентрации на токсини в сравнение със стандартните цигари. Данните показват, че при тези продукти вредите върху здравето, респективно върху кожата, са значително по-малки и са алтернатива за пълнолетните пушачи, които биха продължили да пушат. И все пак, пълното въздържание винаги е за предпочитане.

Също така, диетичните грешки и недостатъчното набавяне на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и оксидативния стрес, както и липсата на достатъчно и качествен сън, водят до повишени нива на кортиозол, известен като хормон на стреса. Той, от своя страна, също е катализатор на възпалителни процеси в кожата.

Здравето на кожата ни зависи от самите нас и ежедневните избори, които правим

Какво ядем, колко спим и какви са нашите вредни и полезни навици. Да остаряваш красиво отдавна не е оксиморон, стига да спазваме съветите на специалистите и да се грижим за себе си.

Илиана Георгиева, лекар по дерматология, има опит в областта на клиничната и естетичната дерматология, като професионалните ѝ интереси засягат инжекционните процедури и лазерното подмладяване на кожата. В момента работи в естетична клиника Dr. Denkova Dermatology. Занимава се с диагностика и лечение на различни заболявания на кожата. Притежава официална диплома по дерматоскопия от Италия, както и сертификати за работа с енергийно базирани устройства, също от Италия, поставяне на дермални филъри и ботокс.

Илиана Георгиева е член на Българския лекарски съюз и на Европейската асоциация по дерматология и венерология - EADV. Има участия в многобройни национални и световни конгреси и семинари в областта на кожните болести.

Висшето си образование завършва в Медицински университет - София. Специализира една година в кожната клиника на УМБАЛ „Александровска”, след което продължава своето професионално израстване в Клиниката по дерматология и венерология към Военномедицинска академия – София.

Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт от Факултета по обществено здраве към МУ - София.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook