Здраве

3 Септември 2018

Животът днес

Според специалистите начинът на живот оказва сериозно влияние върху риска от остеопороза. Кои навици ще ви помогнат да избегнете опасното заболяване и ще ви гарантират здрави кости до дълбока старост:

Ходете повече

Ходенето и бягането са физически активности, които в значителна степен помагат да се запази доброто състояние на костите. Изследователи твърдят, че хората над 64-годишна възраст трябва всяка седмица да провеждат тренировки с умерена интензивност. А три 10-минутни разходки на ден са добро начало. При хората, които цял живот са били физически активни, рискът от фрактури на костите и появата на остеопороза е много по-нисък.

Не пушете

Пушенето оказва негативно влияние върху костите. Учени от САЩ доказаха, че цигареният дим стимулира организма да произвежда голямо количество протеини, които влошават състоянието на костите.

Поддържайте високо нивото на естрогена

При жените рискът от остеопороза е четири пъти по-висок в сравнение с мъжете. Причината е в рязкото спадане на нивото на естрогена в организма им по време на менопаузата. Това е особено ефективно като профилактика срещу остеопороза.

Повече витамин D

За да избегнете заболяването, учените препоръчват да вкарате в менюто си съответните микроелементи. Специалисти от Харвард твърдят, че здравословната и балансирана диета ще обезпечи достатъчно количество калций на организма, но за здрави и силни кости са необходими и големи дози витамин D.

Правете си изследвания

Ако искате да избегнете остеопорозата, правете си редовни изследвания, които показват плътността на костите ви. Така навреме ще установите рисковете и ще можете да вземете необходимите мерки.

Сподели във Facebook