С всяка изминала година организмът на хората претърпява различни негативни промени. Според специалистите някои от тях могат да се предотвратят, затова трябва да сме информирани и подготвени предварително.

Къде трябва да съсредоточим вниманието си на всеки 10 години:

От 20 до 30

На тази възраст повечето хора са енергични и активни, имат определени амбиции и стремежи. Но организмът им започва неусетно да се променя, въпреки че това не става с бързи темпове. Забавя се обмяната на веществата, прекратява се изработването на колаген, появяват се мъдреците, а костите спират да растат. Не бива да се забравя обаче, че организмът на всеки човек е индивидуален и промените не стават по едно и също време. Ако не искаме те да се задълбочат през следващите години, трябва да се придържаме към определени правила. На първо място да следим за здравословното хранене, да спортуваме и да употребяваме повече продукти с колаген, за да компенсираме дефицита му.

От 30 до 40

Започват по-съществените промени в организма. Влошава се тонусът на мускулите, намалява се обемът на мускулната тъкан и тя се заменя с мастна. Някои хора започват да побеляват. Причината е, че на тази възраст се намалява активността на меланоцитите – клетките, синтезиращи пигмента меланин. Производството на колаген и еластин още повече намалява. Ако до момента не сме го направили, крайно време е да се замислим за физическата си активност. Застоялият начин на живот ще ускори промените в организма ни. Започваме на трупаме килограми, а върху лицето ни вече се отразява влиянието на годините. Трябва да се откажем от излагането на слънце и хубавия тен, да се грижим за кожата си, ако искаме гледката в огледалото да ни радва.

От 40 до 50

Смята се, че от 40 започва активното стареене на организма. Действително промените се ускоряват забележимо. Влошава се зрението, нивото на естроген при жените намалява, повишава се кръвното налягане. Организмът все по-активно натрупва мастна тъкан за сметка на мускулната. Състоянието на ставите и костите се влошава, броят на нервните клетки в мозъка намалява.

На тази възраст спортът е най-необходим. Само така можем да съхраним мускулите си, в противен случай с годините ще се сблъскаме със сериозни здравословни проблеми. Най-подходящо е умереното, но редовно физическо натоварване. Идеални се плуването, разходките, бързото ходене, лекото бягане. Не бива да забравяме за кръвното налягане и правилното хранене.

От 50 до 60

Възможно е да не се познаем в огледалото. Външният ни вид претърпява сериозни промени. На това влияят различни фактори като храненето, физическата активност, отношението с близките, наличието на стрес. Какво се случва с организма ни? На първо място започват да се разрушават клетките на главния мозък, както и на други органи, увеличава се рискът от появата на стомашно-чревни и сърдечносъдови заболявания. Влошават се паметта и концентрацията, а мозъкът вече не може така бързо и ефективно да преработва информацията. Затова трябва да му обърнем внимание. Полезно е да усвояваме нови навици, да пътешестваме и да си осигурим положителни емоции, да избягваме стреса, повече да четем и да се информираме. Колкото повече сме ангажирани, толкова по-добре. Това ще позволи на мозъка да запази тонуса си. Храненето също може да му помогне.

От 60 до 70

Промените в организма се задълбочават. Костите стават тънки и чупливи, междупрешленните дискове също изтъняват, затова хората намаляват ръста си. Вкусовите и нервни рецептори не работят така активно, променя се и температурата на тялото. Важно е на тази възраст да следим за работата на сърдечносъдовата си система и да не пропускаме профилактичните прегледи, да се храним здравословно. Умереното натоварване ще ни позволи да поддържаме мускулите си в тонус, а костите да бъдат по-издръжливи.

Над 70

Има хора, които и на тази възраст изглеждат много добре. Това до известна степен е генетично заложено, но специалистите все повече отдават значение на начина на живот. При всички обаче намалява мускулната маса, хората по-бързо се изморяват, по-трудно се справят с физическото натоварване. Намалява и обемът на подкожната мастна тъкан. Забавят се вътрешните функции на организма като храносмилането и дишането. Краткосрочната памет се влошава, както и регенерацията на тъканите. Хората не могат напълно да предотвратят тези промени, но могат да ги забавят. Трябва да натоварваме мозъка си, да спортуваме, да се храним правилно, да се разхождаме на чист въздух, да се срещаме с приятели и да се опитаме да си осигурим положителни емоции.

Сподели във Facebook