Как се разпознава алергичният ринит

Д-р Росица Бакалова, алерголог, Пловдив

Заслужава да се говори за алергичния ринит, защото той е най-често срещаното алергично заболяване. За кратка статистика - в Европа от него страдат от 17 до 29 на сто от населението, а в България средно 18,2 на сто. Ако сравняваме по вид населено място, за градовете данните сочат 25%. Алергичният ринит се изявява с набор от симптоми, резултат от излагането на носната лигавица на алергени, и е важно те да се знаят - секрети от носа, запушване, сърбеж, кихане. Много често има и зачервяване на очите и тогава говорим за алергичен риноконюнктивит. Не са рядкост и някои неспецифични, придружаващи симптоми – умора, раздразнителност, нарушения в съня, трудно справяне с ангажиментите в работата или в училище. Макар симптомите да са твърде дразнещи, понякога биват подценявани и хората не търсят лекарска помощ - това би могло да повлияе значително върху качеството на живот, за което напоследък говорим все повече, свързано и с всички други заболявания.

Сега моментът е много важен за алергичния ринит, причинен от поленовата експозиция. Времето - април, особено втората половина - беше благоприятно за хората с алергия към дървесен полен, тъй като тази година беше много дъждовно. И понеже самите полени са силно хигроскопични, те поглъщат влагата, натежават и се утаяват. Така престават да бъдат алергени. Затова по-слабо изразени бяха тази година симптомите при болните с алергия предимно към дървесен полен. Например семейство Брезови представляват 49% от всичките дървесни полени. А през април приключи цъфтежът при Брезови и габърите, така че този най-силен дървесен алерген вече няма да дразни пациентите.

През втората половина на май и първата половина на юни обаче започва цъфтежът на друг вид алергени. Обикновено май е най-тежкият период за хората с полиноза. Причината е в интензивния цъфтеж на житните треви, чийто полен е силно алергизиращ. Той образува плътен въздушен фон, защото в нашата страна се срещат стотици видове, те са повсеместно разпространени и по-голямата част от тях цъфтят през май. Много често хората обвиняват за своите алергични оплаквания носещите се във въздуха пухчета от тополите, но това са семената на тополите и те дразнят чисто механично почти всички хора, но не предизвикват алергия.

Едновременно през втората половина на май и юни има разпространение на дървесни полени от дъб, конски кестен, смърч, започва цъфтежът и на иглолистните и някои други видове тревисти видове като живовляк, киселец, лапад или козя брада. Изброявам тези треви, тъй като моят апел към всички пациенти, които страдат от сезонни оплаквания, е да потърсят алерголог, да изберат специалист, на когото имат доверие, за да бъдат информирани кой алерген е най-важен за тях. За да могат  да планират периодите на активност в своята професия, както и периодите за почивка. Човек трябва да знае към какво е алергичен.

Във всеки алергологичен кабинет може да бъде дадена такава консултация. Целта е да се осигури по-добро качество на живот, да се намалят отсъствията от работа и от училище, посещенията при лекар, хоспитализациите и така като цяло да се оптимизират финансовите ресурси. Като алерголози работим в няколко направления. Ако е възможно, да бъде ограничен контактът с актуалния за конкретния човек алерген. Второ, да се избира най-подходящото медикаментозно лечение, и трето, по възможност да бъде направена специфична имунотерапия, която единствена може да реши проблема кардинално. Но това невинаги е възможно.

Неведнъж сме говорили за възможните мерки да се ограничи контактът с алергена - да се затварят прозорците, да се проветрява след дъжд, но ако няма валежи, проветряването да е до 12 часа през нощта. Обикновено след полунощ става разпрашването на най-големия поток от полени. Да не се правят излети сред природата, когато има сериозен цъфтеж, да се избягва продължителен престой в топли и сухи дни. Предлагаме да се използват очила, и то с много добър филтър. След прибиране у дома да се изплакват очите, да се изтрива косата с влажна кърпа, ако е невъзможно да се вземе душ.

Ако  семейството има куче, след разходка трябва козината да се изчетка и изтрие с влажна кърпа. Важен е изборът на медикаментозното лечение. Лекарството трябва да е ефикасно, безопасно, да е удобно за прием и – което не е маловажно – цената да е достъпна за пациента. Понеже основният медиатор, който дразни и предизвиква симптоми при алергичния ринит, е хистаминът, най-голямата група лекарства, които бихме могли да използваме, са антихистамините. Мога да препоръчам на пациентите такъв препарат от втора генерация – Ролетра. Той е доказано ефикасен и безопасен, удобен за употреба (една таблетка на 24 часа), не зависи от приема на храна и като цена всеки пациент може да си го позволи. А понякога лечението е продължително.

 Кабинетът на д-р Р. Бакалова е в Пловдив, ул. „Янтра” 10.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 101