Риск от захарен диабет съществува и при двата пола, но при жените по-често от мъжете се появяват усложнения от заболяването. Според експертите правилната диета е най-лесният начин да се държи диабетът под контрол, затова те предлагат пет продукта, които могат да предотвратят заболяването.

Мазна риба

Сьомгата, скумрията, сардините, рибата тон и другите мазни видове са богати на омега-3 мастни киселини, докозохексаенова и ейкозапентаенова киселини. Присъствието им в менюто подобрява чувствителността към инсулина, повишава нивото на липидите и вкарва в норма хормоналния фон. Редовната употреба на мазни риби може да намали риска от опасни за живота сърдечносъдови заболявания, да запази нормалното тегло и да увеличи мускулната маса.

Джинджифил

Той съдържа много антиоксиданти, затова може да се използва като противовъзпалително средство. Джинджифилът помага за понижаване на сутрешните нива на захарта и подобрява чувствителността към инсулина. Той оказва благотворно влияние върху сърдечносъдовата система, щитовидната жлеза и стомашно-чревния тракт.

Куркума

Тя е една от най-полезните подправки. Богата е на антиоксиданти и намалява възпаленията в организма, затова предотвратява много заболявания, между които и диабет. Основният компонент на куркумата е куркуминът. Той регулира дейността на панкреаса и привежда в норма нивото на инсулин.

Листни зеленчуци

Те са богати на хранителни вещества, витамини и антиоксиданти, които намаляват риска от появата на хронични заболявания. Листните зеленчуци са нискокалорични като съдържат фибри, които лесно се усвояват и държат под контрол нивото на захар в кръвта. Освен това в тези зеленчуци присъстват големи количества от витамин С, който позволява да се подобри работата на имунната система, да се забавят възпалителните процеси и да се възстановят уврежданията на клетките.

Орехи

Те са едни от най-полезните и здравословни ядки. Орехите помагат на хората да се чувстват сити продължително време и затова коригират нивото на захар в кръвта. Те съдържат мастни киселини, които понижават лошия холестерол, предпазвайки сърдечносъдовата система. Според специалистите два ореха на ден са достатъчни, за да се намали рискът от захарен диабет.

Сподели във Facebook