Здраве

13 Септември 2017

Животът днес

Какво трябва да правите и как да живеете, ако на всяка цена искате да си докарате инсулт? Вижте съветите, които горещо ви препоръчваме да НЕ следвате:

1. В никакъв случай не си мерете кръвното налягане

В 50% от случаите високото кръвно е рисков фактор за развитието на исхемичен инсулт, 60% за вътремозъчен кръвоизлив, 30% за субарахноидален кръвоизлив. Ако сте предразположени към хипертония, не стъпвайте при лекаря и не приемайте лекарства, които нормализират кръвното налягане.

2. Пийте и пушете, колкото можете повече

Пушенето повишава риска от инсулт при мъжете с 40%, при жените – с 60%. Злоупотребата с алкохол увеличава опасността от инсулт 4 пъти.

3. Хранете се нездравословно

Само така ще се уредите с атеросклероза, а от нея до инсулта пътят е кратък. От 90 до 95% от случаите на исхемичен инсулт директно са свързани с атеросклероза на церебралните и прецеребралните кръвоносни съдове.

4. Забравете за физическата активност

Тук нещата са кратки и ясни – колкото по-малко се движите, толкова вероятността от инсулт е по-висока.

5. Наберете излишно тегло

Това е също идеален начин да стигнете до инсулта, затова качвайте килограмите възможно най-бързо. Ако пък заради нездравословното хранене си докарате диабет – още по-добре. Вероятността от инсулт се повишава.

6. В никакъв случай не избягвайте стреса

Дори се опитвайте сами да си създавате стресови ситуации. При всички положения постоянният стрес в течение на продължително време ще ви доведе до инсулта.

Ако се откажете от тези съвети и започнете да мерите кръвното си налягане, откажете се от вредните навици, храните се здравословно и се заемете с физически упражнения, вие значително ще намалите риска да се окажете в понякога смъртоносната хватка на инсулта.

Сподели във Facebook