Пътят от здраве до диабет е и въпрос на избор. Здравословното хранене, редовното движение, тонусът и хубавото настроение са не само причини да се чувстваме добре, но и типични „симптоми” на здравето. Когато бъдат заменени от затлъстяване, стрес и заседнал начин живот, сме на крачка от предиабета.​

Според СЗО в глобален аспект, от 1980 г. до 2014 пациентите с диабет са станали с 335 млн. повече.​

Това е 9-тата по смъртност болест в света, тъй като води до редица усложнения и други заболявания.​

95% от хората с диабет имат диабет тип 2, който се отключва в зряла възраст и е директен резултат от неправилен начин на живот, наднормено тегло и липса на физическа активност.​

​В случай, че усещате дългосрочни неразположения, които влияят на качеството ви на живот, не се колебайте да изследвате своята кръвна захар и да предприемете здравословни промени в ежедневието си.

Метаболитният синдром (МС) е комбинация от високи стойности на кръвната захар и артериалното налягане, придружени често от холестерол, триглицериди над нормата. Най-характерният външен белег е напълняването около корема. Много хора смятат, че той касае само възрастни пациенти и такива със сърдечносъдови заболявания или затлъстяване.

Всъщност става дума за състояние с определена характеристика, което засяга все по-млади хора, голяма част от тях и в репродуктивна възраст, казва д-р Виолета Рилчева, специалист по вътрешни болести и ендокринология в МЦ КИРМ в Плевен.

Основните характеристики на метаболитния синдром са: 

  • Кръвна захар 6.1-6.9 mmol/l;
  • Систолно артериално налягане (САН) 135-139 mmHg;
  • Диастолно артериално налягане (ДАН) 85-89 mmHg;
  • Коремна обиколка ≥ 80 cm (жени) и 94 cm (мъже);
  • Индекс на телесна маса (ИТМ) ≥ 25 kg/m²;
  • Общ холестерол (ОХ) > 5.1 mmol/l;
  • LDL-C > 3.1 mmol/l;
  • 3-глицериди > 1.7 mmol/l.

Пациентите с метаболитен синдром често са между 18-44-годишна възраст според СЗО, макар че най-много са тези във възрастовата група над 60 г.

Рисковите фактори са свързани основно с начина на живот, въпреки че и гените влияят:

  • Фамилна обремененост за диабет тип 2 (родители, други преки кръвни роднини са били с тази диагноза);
  • Лоши хранителни навици – години наред се консумират храни с високо съдържание на животински мазнини, с висок гликемичен индекс (захарни изделия, рафинирано бяло брашно);
  • Пушене;
  • Хроничен стрес;
  • Анамнеза за високо алкохолна консумация.

Доказана е връзката между инсулиновата резистентност и висцералното затлъстяване, което външно се вижда като коремно напълняване. Вътрешните органи са обвити в слой мазнини, което затруднява кръвоснабдяването им. Ето защо „биреното коремче“ не е само естетичен проблем!

При висцералното затлъстяване има директен приток на свободни мастни киселини от коремната мастна тъкан към черния дроб през порталната вена, като по този начин се подпомага метаболизмът на мазнините, а не на кръвната захар. Без лечение и промяна в начина на живот значително се повишава рискът от захарен диабет, сърдечносъдови заболявания, инсулт, атеросклероза и сърдечносъдова смъртност.

Помагат ли витамини, минерали и антиоксиданти

При метаболитен синдром често се предписват хранителни добавки към лекарствата, а в по-леките случаи може да се опита нормализиране на стойностите и само чрез тях. Такива пациенти често имат дефицити на важни за организма витамини, минерали и други вещества.

Има добавки с липотропни фактори, които подпомагат разцепването на мастните клетки, в резултат на което се намалява нивото на холестерол и организмът се изчиства от натрупаната мазнина.

Много добър ефект се постига с прием на продукти, в които се комбинират магнезий (при предиабет често има дефицит), хром, екстракт от гроздови семки, куркума, чесън, джинджифил и др. Препоръчителен е и прием на витамин D.

Абсцисиевата киселина в екстракта от гроздови семки е природно вещество, доказало своя ефект за нормализиране на кръвната захар и метаболизма в клинични наблюдения.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook