Здраве

10 Декември 2018

Животът днес

Ако обичате сладките газирани напитки, трябва задължително да знаете до какво могат да доведе тяхната употреба. Според специалистите тези напитки продължават да бъдат много разпространени особено сред, което носи рискове за здравето им.

Какви проблеми ще ни създаде слабостта ни към сладките газирани напитки:

Преяждане

Тъй като газираните напитки помагат за трупането на т.нар. празни калории, за да се нахранят, хората трябва да изядат доста по-големи порции от обикновено.

Проблеми със зъбите

Отдавна е известно, че захарта е един от най-големите врагове на зъбите. А в газираните напитки тя е в големи количества. Но проблемът няма да се елиминира, ако употребявате газирани напитки без захар, защото те съдържат лимонена и фосфорна киселини, които много бързо разрушават емайла на зъбите.

Диабет тип 2

Рискът от захарен диабет скача с 26%, ако всеки ден употребявате поне по една газирана напитка. Причината е, че при повишаване на захарта в организма и дефицита на целулоза, често се получават сериозни колебания в нивото на глюкоза. Появата на резистентност към инсулина е възможна, ако хората, за да стабилизират захарта в кръвта си, продължат с газираните напитки.

Сърдечносъдови заболявания

Наскоро експерти стигнаха до извода, че употребата на сладки газирани напитки увеличават риска от исхемична болест на сърцето и смъртността от нея. При сладките храни обаче такава закономерност не е открита.

Сподели във Facebook