Изследователи от Северозападния университет и Американската асоциация за развитие на науката анализираха начина на живот на група хора на възраст от 80 до 100 години. Учените си поставили за цел да установят съществуват ли навици и особености в поведението, които обединяват дълголетниците, живеещи при различни условия, като начинът им на живот не бил от най-здравословните. Много от тях били пушачи, голям процент от тях употребявали кафе и си позволявали вино, но без да злоупотребяват. Най-странен за специалистите бил фактът, че много от участниците в изследването били закръглени с леко наднормено тегло.

„Засега не можем да намерим обяснение, но ниският индекс на масата на тялото след 80 години влияе отрицателно върху продължителността на живота“, споделят учените.

Други навици, обединяващи дълголетниците, били заниманията с любима дейност, активно общуване с други хора и умереното умствено натоварване. Но основен се оказал оптимистичният поглед към света. Според специалистите позитивната нагласа е най-добрата защита срещу старостта.

Затова, ако искате да живеете дълго, не се съсредоточавайте върху тъжните събития в живота и не се поддавайте на меланхолията, съветват американските учени. Концентрирайте се върху позитивните аспекти и се радвайте на простите неща.

Сподели във Facebook