Какво е спермограма?

Кога и защо се налага провеждането на това изследване, обяснява в CredoWeb д-р Нели Манолова, ембриолог във Виена Ин Витро Център. Можете да й задавате въпроси през профила й в мрежата.

Спермограмата е пълен анализ на семенната течност (сперма) – физически свойства, химичен и клетъчен състав, количество и други. Изследването обикновено е първото, което се прави, за да се установи дали един мъж има стерилитет или не, прави се и след вазектомия, за да се провери дали тя е успешна.

Преди провеждането на спермограмата е необходимо да има полово въздържание 3 до 5 дни, но не повече от 7-8 дни. Необходимо е да се избягват приемът на алкохол и лекарства в деня преди анализа. При изследването се определят следните параметри, чиито референтни стойности според Световната здравна организация (СЗО) от 2010 г. са:

Обем – измерва се количеството на еякулата, който трябва да е по-голям или равен на 1,5 мл.

Време за втечняване – спермата по време на еякулация е в гелообразно състояние и обикновено се втечнява в женските полови пътища за около 20 мин.

рН – определя се степента на алкалност или киселинност на семенната течност. Това може да бъде причина сперматозоидите да загиват или да не могат да проникват в яйцеклетката. Средните стойности на рН са между 7,2 и 8,3.

Концентрация (брой) на сперматозоидите – определя се броят на сперматозоидите за мл. Референтната стойност според критериите на СЗО е над 15 млн./мл, а общият брой на сперматозоидите в целия еякулат трябва да е над 39 млн.

Подвижност на сперматозоидите – определя се процентът на сперматозоидите, които имат прогресивно (трябва да е над 32%) и непрогресивно движение, а също така и тези, които са неподвижни. Общата им подвижност трябва да е над 40%.

Морфология на сперматозоидите – това е процентът на сперматозоидите с нормална и абнормална форма. Над 4% от сперматозоидите трябва да имат нормална форма и структура.

Брой на бели кръвни клетки – нормално се наблюдава ниска концентрация на левкоцити в семенната течност, но в някои случаи, например при инфекция, техният брой значително се увеличава.

При наличие на отклонения в спермограмата се налага провеждането на допълнителни тестове (HBA тест, тест за виталност, тест за биологична преживяемост, имунологични изследвания, хормонални изследвания, биопсия и др.).

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 107