Здраве

22 Април 2014

5486

Животът днес

Кавитация - модерното оръжие за отслабване

Процедурите трябва да се правят с мярка и само ако се налага

Тина БОГОМИЛОВА

Малко време остана до вмъкването в банските. Предстои кратка, но трудна битка с килограми и целулит... Арсеналът е пребогат – диети, спорт, козметика, процедури...

Едно от най-нашумелите и рекламирани напоследък оръжия в битката с мазнините е кавитацията. Думата не идва от козметичната индустрия, а от корабостроенето, тъй като това е метод за разбиване и втечняване на твърди маси. Но преди седем-осем години по този метод в Милано започват да разбиват и втечняват мастните натрупвания в човешкото тяло.

Кавитацията не цели цялостно отслабване, а само отърваване от мазнините там, където обикновено е най-трудно – корем, бедра, задни части, бричове, паласки...

Процедурата е неинвазивна, а въртеливите движения върху кожата не болят. Проблемните зони се обработват с ултразвук. Това въздейства върху мастните клетки и ги превръща в тeчност, която после се изхвърля от тялото.

Ултразвуковите вълни засягат само мастните депа, а дозата им се контролира от микропроцесор.
След процедурата са необходими между две и четири седмици, за да може организмът да разгради отпадните мазнини.

Продължителността на една терапия е около 30 минути и не бива наведнъж да се третира повече от една зона въпреки многото реклами за бонуси от две или три зони наведнъж. Повторните процедури не трябва да се правят по-рано от поне една седмица. Мнозина свалят по сантиметър-два след първата терапия, но обикновено се препоръчват допълнителни процедури за трайни резултати. Може да се правят между 7 и 12 терапии на проблемната зона.

Премахнатите мазнини и сантиметри не могат да се обобщят, тъй като ефектът е индивидуален. По време на кавитацията трябва да се пие много вода, поне 2 литра дневно, както и да липсват мазнини в чинията.

Кавитацията е високочестотна или нискочестотна в зависимост от вълните, които генерира уредът. По-масово се рекламират нискочестотните, които генерират мехурчета с честота между 40 и 70 Khz. Високата честота е фиксирана на 2,7 Мhz и при нея вълните не се фокусират в определена точка, затова и се препоръчва от производителите като по-здравословна.

Колкото по-ниска е честотата, толкова по-дълбоко прониква в тъканта
и е по-агресивно спукването на кавитиращите мехурчета.
Цената на една процедура варира между 30 и 100 лева в зависимост от апаратурата в козметичното студио. Обикновено кавитацията се комбинира с други процедури. Пакетните оферти са най-изгодни, въпреки че цената за десет процедури е над 160 лева. Но пък мехурчестото отслабване се предлага и за под 10 лева за зона по избор и по 15 за две. Често в рекламата липсва информация за апаратурата, вида на вълните, както и че не бива да се третират наведнъж няколко зони.

Продават се и апарати за въртеливите движения и в домашни условия за по-малко от 200 лева.
Кавитацията обаче задължително трябва да се консултира с лекар дерматолог и да се направят необходимите изследвания. След нашумялото преди години отслабване с ултразвукови вълни сега на Запад са много по-предпазливи. Загубата на сантиметри отвън може да навреди на тъканите отвътре. Подлагането на кавитиращите мехурчета трябва да се прави с мярка и само ако се налага.

Кавитацията не се допуска при чернодробно заболяване, хипертония, висок холестерол, диабет, разширени вени, проблеми със сърцето, бъбреците, лимфните възли и щитовидната жлеза. За бременните и кърмещите също не се препоръчва по този начин да свалят килограми. Кавитация не бива да се предприема при рани, алергии, настинки и грип, месечен цикъл. При белези и татуировки също може да стане беля.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 97