Здраве

22 Октомври 2021

Животът днес

Известно е, че суровите бадеми са полезни, но някои хора, преди да ги консумират, ги накисват за една нощ във вода. Според учените това прави ядките много по-здравословни.

Доказано е, че бадемите съдържат голямо количество важни за организма вещества. Те са богати на фибри, белтъчини, витамин Е, магнезий, фосфор и др. Бадемите свалят излишните килограми, укрепват костите, повишават настроението. Освен това те предпазват от сърдечносъдови и онкологични заболявания като рака на гърдата, добра профилактика са и срещу захарния диабет. Бадемите, както и другите ядки, повишават нивото на антиоксидантите в организма, контролират кръвното налягане и подобряват кръвообращението.

Защо обаче специалистите твърдят, че те са неколкократно по-полезни, ако ги накисваме във вода:

Подобряват усвояването на хранителните вещества

Организмът по-лесно усвоява не суровите или печени, а накиснатите бадеми, защото храносмилането по-малко се натоварва.

Осигуряват допълнителни вещества

Организмът може да получи по-лесен достъп до полезните компоненти на бадемите, когато те са предварително накиснати. След тази процедура обемът на природните антиоксиданти и фибри съществено се увеличава.

Намаляват наднорменото тегло

По време на накисване в бадемите се образува липаза. Този фермент ускорява метаболизма, което помага на отслабването.

Запазва се фитиновата киселина

В ненакиснатите бадеми фитиновата киселина се отделя, което пречи на усвояването на хранителните вещества. Организмът не може да се снабди с необходимото количество цинк и желязо, присъстващи в бадемите.

Сподели във Facebook