Започна сезонът, който много домакини очакват с нетърпение, за да заредят килерите със зимнина. Действително едва ли има нещо по вкусно от домашните туршии, компоти и сладка.

Според специалистите обаче при консервирането често се допускат грешки, които могат да навредят на здравето ни. Кои са те?

1. Използване на некачествени плодове и зеленчуци

Отдавна съществува практиката започнали да гният или с увредена кора плодове и зеленчуци да се слагат в консервите. Смята се, че термичната обработка ще унищожи всички микроби, затова е излишно да се харчат пари за качествени продукти. Повечето домакини обаче не знаят, че започналите да гният плодове и зеленчуци съдържат микотоксини – изключително опасни съединения, които са канцерогенни. Те издържат и на многократна термична обработка.

2. Приготвяне на сладка и компоти от плодове с костилките

Костилките на плодовете като череши, вишни, праскови или кайсии съдържат амигдалин – вещество, което в организма се разгражда до циановодород, който е силна отрова. Колкото по-дълго се съхраняват плодовете с костилките, толкова по-опасни стават. Затова при консервиране трябва да се изваждат костилките или зимнината да се консумира по-бързо.

3. Добавяне на салицилова киселина

Много домакини слагат аспирин в туршиите, защото смятат, че той действа като естествен консервант и ще предпази зеленчуците от размекване. Действително салициловата киселина унищожава микробите, което помага за по-дългото съхраняване на зимнината. В големи дози обаче тя е токсична, оказва вредно влияние върху лигавицата на стомаха. А в съчетание с алкохол (да не забравяме, че киселите краставички са най-разпространеното мезе) е пагубна за стомашно-чревния тракт.

4. Употребяване на развалена зимнина

Ако сладкото е започнало да плесенясва, това означава, че в него са се размножили микроскопични гъбички, които образуват същите микотоксини, тровещи организма. Те навлизат в цялото сладко и това налага то да се изхвърли, а не само да се обере плесенясалата част. Да се преработва зимнина с издути капачки също не се препоръчва, защото съвсем реална е заплахата от отравяне.

Сподели във Facebook