Често, когато хората приготвят месо, допуска три основни грешки, които могат да се навредят сериозно на здравето им. Според американски специалисти от Министерството на селското стопанство определени санитарни норми е задължително да се спазват, когато сме в контакт със сурово месо. Експертите проведоха изследвате и установиха, че хората често игнорират старателното миене на ръцете и като цяло хигиената в кухнята. А всяко месо е носител на различни бактерии. При случайното попадане на патогенните микроорганизми в устната кухина или стомашно-чревния тракт може да се стигне до дизентерия, менингит, болести на сърдечносъдовата система, дори до бъбречна недостатъчност. Експеримент, проведен от учените с безопасни бактерии, показал, че те попадат върху кухненските съдове, дръжките на шкафовете, хладилника и дори в салатите. Причината е недооценяването на опасността, която дебне хората. Затова специалистите съветват винаги да си мием старателно ръцете преди и след контакт със сурово месо.

Друга груба грешка, установена от експертите, е навикът да се режат месо и други продукти на една и съща дъска. Много са важни и данните от санитарно-епидемиологичния контрол, които всеки потребител би трябвало да поиска да види, когато купува месо в магазина.

Сподели във Facebook