Здраве

11 Август 2022

credoweb bg

Доц. Людмила Нейкова

У нас са познати различни видове ядливи и отровни гъби. За много хора брането на гъби е тръпка, хоби и досег с природата. Но трябва да бъдем особено внимателни, защото дори и да не са отровни, пак има риск от стомашни проблеми.

Какви са симптомите и лечението след отравяне с гъби – говори доц. Людмила Нейкова, ръководител на Катедра „Токсикология” на ВМА.

Кои са най-силно отровните гъби у нас и кои са тези, които мoгат да причинят oтравяне без фатален край?

В България има около 4000 вида гъби, като една малка част от тях са с токсично въздействие върху човешкия организъм. Има много класификации, но най-приложимата е по латентния период, т.е. след колко време настъпват тежките усложнения, които могат да имат и фатален край. Най-опасни са тези с дълъг латентен период и най-тежкото отравяне е фалоидното отравяне, което се предизвиква от зелена и бяла мухоморка. Дължи се на термостабилни токсини в тази гъба, което означава, че след кулинарна обработка те не могат да бъдат разрушени. Механизмът ѝ на действие е много сложен и води в крайна сметка до нарушаване функциите на черния дроб, т.е. черният дроб е органът, който има освен детоксична, и синтетична функция. Когато се нарушат тези функции, нашият организъм страда изключително много, може да бъде и фатално.

Какви са първите симптоми след този латентен период?

Латентният период е доста дълъг. Обикновено симптомите стартират след осмия час, около 12-14 часа при консумация на диворастящи гъби. Има хора, които получават оплаквания от стомашно-чревния тракт след консумация на гъби, закупени от търговската мрежа, т.е. от култивирани гъби, но тук няма фатален ефект.

Според някои научни източници токсините могат да циркулират и да упражняват въздействие 96-110 часа, а първите симптоми започват след осмия час, 10-12-14-и час – става дума за многократно повръщане, коремни болки, гадене, диарични изхождания. Задълбочаването на тези симптоми води до дехидратация на организма, т.е. обезводняване. Освен течности, човешкият организъм губи и много соли. Външната проява на това е отслабване на рефлексите, човек се чувства унесен, уморен, с ниски стойности на кръвното налягане. Може да се стигне и до колапс, което е доста тежка проява на дехидратацията.

На малко по-късен етап тези симптоми от страна на стомашно-чревния тракт търпят едно затихване, но това е привидно, защото през този етап стартира увреждането на черния дроб и на бъбречната система – това е т.нар. чернодробно-бъбречен стадий на интоксикацията. Във връзка със засягането на тези две основни системи се появяват и прояви на централната нервна система – делир, гърчове, коматозно състояние.

Много важно е при данни за консумация на диворастящи гъби с много дълго проявяване на оплакванията близките на болния да го закарат по най-бързия начин в спешно отделение, защото сами няма да мога да овладеят тежката интоксикация.

Каква е терапията?

Елиминирането на токсините стартира от ниво входна врата. Въпреки големия интервал от консумацията на пациентите се дава медицински въглен. Прави се промивка на стомаха и се назначава форсирана диуреза (стимулира се уринирането) с цел по-бързо извеждане на токсините от организма.

И тук искам отново да подчертая ролята на спешните звена и болниците. Хората не трябва да се доверяват, че това е едно банално неразположение, което ще отмине само, без намесата на специалист. Колкото повече часове се отлага търсенето на квалифицирана помощ, толкова по-фатални могат да бъдат последиците.

Тежестта на симптомите зависи ли от консумираното количество гъби?

Разбира се, че от голямо значение е какво количество отровно вещество е постъпило в организма. Но има и други важни фактори, например малките деца, възрастните хора със съпътстващи заболявания са много по-чувствителни към токсичното въздействие. Важно е и функционалното, както и психоемоционалното състояние към момента на консумацията.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook