Европейски учени събраха и анализираха натрупалата се в продължение на години информация за веществата, които могат да стимулират мозъка, пише списание The Lancet.

Един от най-важните елементи за мозъка се оказва желязото. То се съдържа в наровете, зелените ябълки, елдата, черния хляб, бобовите култури, яйцата, изварата, говеждият черен дроб. Ако паметта ви се нуждае от „подновяване“, специалистите съветват да наблегнете на авокадото, морковите и ананасите.

Учените отбелязват, че мозъкът на младите хора е способен по-бързо да обработва и осмисля новата информация. Затова, за да продължите това състояние, трябва да обърнете повече внимание на продуктите, които съдържат витамини от групата В. Тях ще откриете в морските дарове, говеждият черен дроб, морковите, броколито, фасулът и царевицата.

Глюкозата също помага на мозъка, но е важно откъде организмът ще си я набави. Най-добре е от плодовете и от продукти, направени от пълнозърнесто брашно.

Още едно вещество, без което мозъкът не може да функционира на 100%, е холинът. Неговият дефицит се изразява в хронична умора и разсеяност. Холинът се съдържа в яйчният жълтък и субпродуктите.

Важен за мозъка е и витамин С, който може да се открие в много плодове и зеленчуци. А минералите калий и калций ускоряват обработката на информацията. Цинкът е ефективен срещу снижаването на когнитивните функции. Магнезият се грижи за дълговременната памет.

Сподели във Facebook