Американските здравни власти издадоха нови препоръки за необходимите часове сън за децата от различни възрасти. Според специалистите бебетата от 4 месеца до 1 година трябва да спят общо от 12 до 16 часа в денонощието. Необходимият сън за децата от 1 до 2 години е от 11 да 14 часа, за децата от 3 до 5 години - 9 до 12 часа. Тийнейджърите – от 13- до 18-годишна възраст, имат нужда от 8-10 часа сън.

Освен това Американската академия по педиатрия, която одобри новите насоки, препоръча да се изключват всички екрани на телевизори и компютри половин час преди лягане и родителите да не позволяват на децата да внасят такива устройства в спалнята.

Насоките са изготвени след анализ на всички изследвания за връзката между продължителността на съня и детското здраве.

При достатъчен сън децата от всички възрастови групи се концентрират и запомнят по-лесно, възприемат по-добре, поведението и емоциите им са по-овладени. Учените подчертават, че децата, които спят достатъчно, са по-здрави физически и психически и водят по-качествен живот. Обратно, недоспалите са по-застрашени от наранявания, високо кръвно налягане, затлъстяване и депресия. За тийнейджърите има риск от самонаранявания и самоубийствени мисли.

Авторите на изследването добавят, че за децата, които редовно спят повече, отколкото се препоръчва за тяхната възраст, също има риск за здравето, включително високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване и ментални проблеми.

Сподели във Facebook