Здраве

16 Октомври 2018

Животът днес

Трябва ли да измием четката за зъби, ако е паднала на пода? Този въпрос не го задавайте на стоматолог, защото ще ви отговори, че веднага трябва да я смените. Въобще според специалистите трябва да купувате нова четка не по-рядко от веднъж на три месеца. За това си има основания, които не е зле всеки, който държи на хигиената, да знае.

Учени от университета в Манчестър изследвали четки за зъби, които са били ползвани известно време. Те установили, че даже при педантично отношение към четките след три месеца те се превръщат в разсадник на стотици милиони бактерии, включително и на стафилококи. Що се отнася за не особено престараващите се на тема хигиена, то на техните четки за зъби са открити дори бактерии, типични за фекалиите. Това са установили специалисти от Бирмингам.

Наличието на бактерии е само половин беда, твърдят експерти от водеща фирма - производител на четки за зъби. Косъмът на старите четки силно се износва, той става мек и не може да проникне до скритите места на зъба. Това причинява появата на плаки, а последиците са редица заболявания на зъбите и венците.

Специалисти от друга компания стигнали до извода, че твърденията за наследственост при проблемите със зъбите са несъстоятелни. Гените може да станат причина за не повече от 10% от заболяванията, 30% се дължат на негативни фактори като екология и влошено здравословно състояние. Но останалите 60% безусловно се падат на нарушения в правилата за устната хигиена.

Стоматолозите предупреждават за още една опасност. Попадайки в кръвотока, след време бактериите (особено при хора с отслабнала имунна система) могат да предизвикат сърдечносъдови заболявания.

Сподели във Facebook