Д-р Малена ГЕРГОВСКА, дерматолог

Лятото вече е в разгара си, а с него и носенето на отворени обувки. Докато през зимата краката ни са затворени в ботуши и не мислим много за техния външен вид, през лятото това става задължително правило. Здравите и красиви нокти на краката, нежната кожа на стъпалата не се постигат отведнъж, а изискват редовно поддържане.

В случай, че се появят деформации или изменения в цвета на ноктите към тъмен с неестествен оттенък, жълт, нокътната плочка е станала ронлива, или се е появило зачервяване по кожата на стъпалата, придружено с нацепване и силен сърбеж, това е сигнал за преглед при дерматолог!  

Гъбичките по ноктите, наречени онихомикози, са не само естетичен, а и здравен проблем. Онихомикозата е клинична диагноза, която се изучава във всички учебници по дерматология, като не е обект на естетичната медицина, тъй като изисква сериозно и продължително лечение. Развитието на онихомикозата е бавно и в повечето случаи първите прояви на заболяването обикновено биват неглижирани. 

Какви са първите симптоми на онихомикозата

Основна проява е промяната във вида на нокътната плочка – удебелява се, цветът ѝ става непрозрачен, понякога белезникав и под самият нокът се натрупва рогова материя. Заболяването започва обикновено от свободния, външен ръб на нокътя, по-рядко от проксималния му - вътрешен ръб. За съжаление, рядко се обръща внимание на тези първи белези на гъбичната инфекция, като лекарска помощ се търси, едва когато тя напредне и вече е по-трудна за лечение.

Какво предизвиква появата на гъбички по ноктите

Благоприятна среда за развитието на онихомикоза е влагата. Причинители на тези заболявания, са т. нар. дерматофити, които нормално живеят по кожата на човешкото тяло и са част от нормалната флора. За да проникнат в нокътя обаче, трябва да има следните важни фактори: нарушаване на целостта на нокътя и повишена влажност на кожата. Целостта на нокътя може да бъде разрушена чрез носене на по-тесни обувки, при жените на обувки на висок ток, които плъзгат крака напред и набиват нокътя в обувката, като това води до хронична травма. Но причина може да бъде и острата травма, вследствие на удар или сблъсък. Тогава се нарушава спойката между отделните ламели на нокътя и в травматичния участък могат да проникнат гъбите. 

Здравите нокти са твърди рогови ламели и за да проникнат през него гъбичките, и да се размножават, се нуждаят и от благоприятни условия, като повишена влага например. Влагата размеква ноктите и съответно дава и вода на гъбичките за тяхното развитие. За това всички процедури, свързани с мокрене на краката - плуване, сауна, джакузи, вана, както и обилното изпотяване на краката, способстват за развитието на онихомикози.

  

Някои от гъбичките са и нормални обитатели на човешкото тяло, но кои са най-честите „вредители”

Онихомикозите се причиняват от три големи групи гъбни организми. На първо място са дерматофитите, те причиняват над 90% от онихомикозите. На второ място са дрождите от рода Candida. Те засягат предимно ноктите на ръцете и обикновено се срещат при хора, които постоянно мокрят ръцете си - бармани, медицински сестри и медицински персонал, който често се мие, както и работещите в готварската и сладкарска индустрии. На трето място са плесените, които причиняват най-малка част от онихомикозите, но за съжаление те са най-трудно податливи на лечение. Срещат се обикновено при имунокомпрометирани пациенти. 

Какво е лечението

Онихомикозите са трудни за лечение, защото почти не съществуват лекарствени препарати, които да преминат през цялата нокътна плочка и да стигнат до вътрешната ѝ повърхност, където живее дерматофитът. В момента има някои препарати, които са изпитани и за тях е доказано, че имат известна способност да проникнат през нокътната плочка, но съвсем не всички, които се рекламират за локална терапия на онихомикозата, действително лекуват. Сериозното лечение на гъбичките на ноктите е пероралното - приемането на противогъбични медикаменти през устата, както, разбира се, в допълнение е и локалното. Лечението е продължително, обикновено трае месеци и трябва задължително да се извършва под наблюдението на дерматолог. 

Освен гъбички, могат да се появяват подобни нарушения на нокътя, причинени от други заболявания

Голям процент от хората страдат от онихомикоза по краката си - начална или вече хронична, често без да знаят. Но има кожни заболявания, които в голяма степен могат да приличат на онихомикозите, като например псориазисът на ноктите, някои екземи, травматични състояния на ноктите, бактериални инфекции на ноктите или при някои рядко срещани кожни заболявания. 

Има определени кожни стигми като нокътни промени при някои заболявания на ендокринните жлези, белия дроб и на други вътрешни органи. Но дали е онихомикоза или не, клинично диагнозата трябва да се постави от дерматолог, като е препоръчително да се потвърди и лабораторно. За целта се прави микроскопско изследване за търсене на гъбни нишки - хифи, или пък се прави посявка върху хранителна среда, за да се докаже растеж на съответната гъбичка. 

Как може да се предпазим от гъбички през лятото, когато се ходи на басейн или на други обществени плажове

Препоръчително е след всяко посещение на басейн да следва бързо подсушаване на ноктите и профилактично намазване с антимикотичен препарат, който да предотврати проникване на инфекцията по-навътре. В случаите, когато човек стои в басейна ежедневно по час, два - има професионални плувци, които изкарват по няколко часа, често са налице гъбички на ноктите. При професионалните футболисти също е така – засягат се ноктите именно поради постоянната им травма от обувките.

Заразни ли са гъбичките? И може ли при ръкостискане или друг допир с човек с гъбички да настъпи заразяване?

Обикновено това не се случва. При ръкуване, докосване, ползване на общи бани, е много малко вероятно да се прехвърли гъбичната инфекция от един човек на друг. Повечето дерматофити са нормални обитатели по кожата на петите ни от детската ни възраст, но само, когато им създадем подходящите условия, те инвазират нокътя.

За повече информация и записване на час за консултация:    

Д-р Малена Герговска, д.м.

+359887989082

www.drgergovska.com

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook