Оказва се, че рискът от диабет тип 2 зависи не само от известните фактори като наднормено тегло и застоял начин на живот, но и от кръвната група.

Учени от САЩ твърдят, че при предиабет, състояние, при което нивото на захар в кръвта е повишено, но все още не се диагностицира диабет, появата на заболяването може да се потисне или отмени при определени промени в начина на живот. На първо място специалистите поставят корекциите в храненето като намаляване на приема на калорични продукти, както и увеличеното физическо натоварване.

Според специалистите обаче съществуват и други фактори, върху които хората не могат да влияят. Не става въпрос и за наследствеността.

Наскоро проведеното от учените в САЩ изследване, чиито резултати са публикувани в списание Diabetologia, установило, че само при хората от първа кръвна група рискът от диабет е по-нисък. Максимална била опасността при хората с трета кръвна група – с цели 21% тя се оказала по-висока в сравнение с първа кръвна група. При хората с втора група рискът бил с 10% по-голям.

Сподели във Facebook