Учени от Израел определиха зеленчука, чиято употреба ефективно помага при хипертония. Оказва се, че това е обикновеният лук. Той съдържа изключително полезни вещества – витамините А, К, С и РР, както и от групата В, минерали, алкалоиди и етерични масла. Всички те подобряват здравословното състояние на организма, укрепват го и го пречистват, ускоряват обмяната на веществата. Освен това отдавна е известно антимикробното действие на фитонцидите, съдържащи се в лука.

В народната медицина от столетия той се използва за борба с повишеното кръвно налягане, но сега специалистите обосноваха научно неговия ефект. Лукът е богат на вещества, които много добре влияят върху сърдечносъдовата система. Даже неголямо количество от този зеленчук, използвано всекидневно, може да приведе в норма кръвното налягане.
Лукът не само се бори с хипертонията, а и с високото ниво на холестерола, доказаха израелските учени.

Не бива да се забравя обаче, че този зеленчук е противопоказен при някои заболявания като язва, алергии, астма, бъбречни и чернодробни проблеми, предупреждават специалистите.

Сподели във Facebook