Лятото е един от най-любимите сезони, чакаме го, радваме му се, но именно този сезон може да бъде особено опасен за здравето ни. Причината е нашата небрежност – излизаме под палещите лъчи без слънцезащитни кремове, без тъмни очила, изгаряме на плажа, при всяка възможност вадим барбекюто. А всичко това може да ни причини здравословни проблеми.

За какво предупреждават онколозите

1. Не разрушавайте защитната бариера

На първо място основната, провокирана от летния сезон опасност, е меланомът, както и другите видове рак на кожата. Кожата е като „скафандър“ за човека, защитавайки го от външните фактори. Тя първа реагира на ултравиолетовите лъчи, на вятър, студа и т.н. Изкуствените или слънчеви ултравиолетови лъчи увреждат генетичния апарат на кожните клетки, предизвиквайки у тях мутации. Това се случва най-вече в меланоцитите, клетките, които съдържат тъмния пигмент меланин, и отговарящи за цвета на кожата, очите, косата. Хората, при които кожата, очите и косата са светли,  са с повишен риск от рак на кожата, причинен от слънчеви изгаряния. При тях ултравиолетовите лъчи провокират увеличаване на броя и размера на бенките по тялото.

Ракът на кожата има характерни симптоми, които, ако ги откриете, веднага се обърнете към лекар. Става въпрос за промяна във външния вид на бенките, сърбеж и болка. Потърсете специалист и при дълго незарастващи ранички, уплътнени участъци на кожата и други и други промени, които до момента не сте констатирали.

Профилактиката на рака на кожата обаче не е сложна. Необходимо е в горещо време, особено, ако човек се кани да ходи на плаж, да нанася върху кожата си специален крем с висок слънцезащитен фактор. Той трябва и редовно да се обновява – примерно по веднъж на час или след всяко излизане от водата. Лекарите не препоръчват да се излиза навън, ако е възможно, в пиковите слънчеви часове. Оптималното време за разходка през лятото е от 6 до 10 часа сутринта и след 16 часа. През тези часове слънцето не е толкова безпощадно.

2. Защитете бюста

Много жени искат максимално да оползотворят лятното слънце и да се сдобият с шоколадов загар. Това обаче може да бъде осолено опасно за дамите, които предпочитат да се пекат без бански. Причината е, че тъканта на женските гърди е много нежна и прекаленото излагане на слънце ѝ действа изключително негативно. Може да се получи хормонален дисбаланс, когато се променя съотношението между прогестерон и естроген, а това често става причина за развитието на злокачествено заболяване. Профилактиката е очевидна – не излагайте гърдите си под палещите лъчи и използвайте слънцезащитни средства.

3. Не прекалявайте с барбекюто

Нездравословното хранене и преяждането, употребата на разхладителни сладки и газирани напитки сериозно претоварват храносмилателната система, както и ендокринната. Според изследванията редовната и продължителна употреба на минимум две газирани питиета на ден съществено увеличава риска от рак на панкреаса. Черният дроб също може да пострада. И поради липса на нервни окончания в тъканите на този орган, болка не се усеща. Затова всички патологични процеси протичат без симптоми. А това означава, че трябва да помислим за профилактиката – да изключим от менюто си мазните блюда, майонезите, соленото, печено или пържено месо. При термичната обработка на червено месо в него се образуват канцерогенни вещества, които при продължителното им попадане в организма предизвикват хронични възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт, както и могат да провокират появата на рак на дебелото черво или панкреаса. Разбира се, скара може да се яде, но не често – един път на две-три седмици, като я придружаваме с пресни зеленчуци. Те подобряват моториката на червата и извеждат токсините, а и съдържат витамини и антиоксиданти, способни да неутрализират канцерогенните вещества.

 

Сподели във Facebook