Малка афта или бяло петно в устата могат да се окажат рак

Съвсем невинна афта или бяло петно могат да се окажат рак на устната кухина. Много често заболяването се диагностицира късно, което е основна причина за висока смъртност сред пациентите. За това предупреди доц. Павел Станимиров – специалист по лицево-челюстна хирургия от столичната болница „Св. Анна“, по време на традиционната среща на Фондация МОСТ, която се проведе от 29 до 31 май т.г. в Албена.

Статистиката сочи, че карциномът на устната кухина е най-честото злокачествено заболяване на главата и шията. Всяка година в света се диагностицират около 300 хил. нови случая. Обикновено пикът на болестта е между 51- и 60-годишна възраст, но тенденциите сочат, че все по-често засeгнати са и млади хора – около 6% от всички болни. В България липсва статистика за заболеваемостта.

Комбинацията от цигари и алкохол е основният рисков фактор за развитието на заболяването, показват различни проучвания. Те предизвикват определени генетични мутации, което и обяснява увеличаването на случаите сред по-млади хора. Въпреки че все още няма единна теория, като вътрешен фактор се посочва наличието на желязодефицитна анемия.

Големият проблем е късното поставяне на диагнозата, като това се дължи на самите пациенти, които не знаят за съществуването на болестта. Много често те неглижирали проблема и прибягвали до самолечение, включително и с някои доста нетрадиционни методи – зехтин и чесън, керосин. „Всяка афта, петно или рана на лигавицата, които не преминават за 2 седмици, трябва да бъдат консултирани със специалист и евентуално да се направи биопсия“, съветва доц. Станимиров. По думите му повечето лични лекари също не разпознават симптомите на рака на устната кухина, което е другата причина лечението да не започва навреме.

Независимо от напредъка на медицината през последните 40 години, прогнозата остава лоша. Според статистиката карциномът на устната кухина се нарежда на шесто място по смъртност от ракови заболявания. Той прогресира в рамките само на 3-4 месеца, като единственото спасение е да бъде открит в първи стадий, когато туморът е с големина до 2 сантиметра. „Независимо колко модерно лечение ще бъде приложено, в по-напредналите фази на болестта вече е късно“, обясни специалистът. Голям проблем се оказват вторият и третият пореден тумор - не са малко случаите, в които пациентите веднъж са преборили заболяването, но след това умират от рецидив. „Ако веднъж се допусне увреда на лигавицата, тя е обречена“, завърши доц. Станимиров.

Потърсете доц. Павел Станимиров в credoweb.bg.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 149