Здраве

9 Декември 2014

2100

Животът днес

Меню за дълголетници

Годините не могат да се върнат назад, но включването на някои суперхрани в диетата помага в борбата срещу най-силните агресори на младостта.  Известният диетолог д-р Дейвид Грото твърди, че има храни с изключителни качества, които правят хората по-силни, по-здрави и по-енергични. Тяхното полезно действие е много широко – от нормализиране на теглото до засилване на паметта:

Боровинки за по-добра памет

Боровинките са с високо съдържание на  флавоноиди, които укрепват  паметта. Грото съветва  винаги да добавяме по една шепа от този горски  плод към овесените ядки или друга зърнена закуска. 

Грозде за свежа кожа 

Ципата на червеното грозде съдържа ресвератрол, който действа противовъзпалително и прави кожата свежа и еластична. Ресвератролът предпазва от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи, които причиняват  кожен рак. Една чаша червено вино има същия ефект върху кожата.

Ечемик за стопяване на мазнините

За да свалите излишните тлъстини около талията, яжте повече пълнозърнести храни, като ечемик или амарант, които са богат източник на протеини. Учени откриха, че хората, които приемат пълнозърнести, а не обработени зърнени храни, имат с 10% по-малко коремни тлъстини от тези, които не се хранят по-този начин. 

Фасул срещу рак

Приемът на зеленчуци предпазва от рак на дебелото черво и на простатата. Фасулът, грахът и лещата имат много фибри, които помагат за бързото придвижване на отпадъците през червата и обират канцерогените, които са се натрупали по тях. Освен това фасулът е богат източник на фолиати, които възстановяват увредените клетки.

Ленено семе за нисък холестерол 

Лененото семе е богат източник на омега 3 мастни киселини, които борят възпалението и натрупването на плаки. В него има и 2 други съставки, които атакуват LDL холестерола. Поръсвайте ленено семе върху кашите от зърнени храни, съветва Грото. 

Твърди сирена за здрави кости

Най-добрата храна за избягване на остеопорозата са твърдите сирена, защото те съдържат повече калций от меките. В 50 г пармезан се съдържат 500 мг калций. Сирената от този вид имат и пробиотични свойства и влияят благотворно на храносмилателната система. Добавяйте ги към салатите и различните зеленчуци. 

Броколи срещу туморните клетки

Включете в менюто си този кръстоцветен зеленчук, защото той е пълен с фитонутриенти, които намаляват възпалението и пазят от рак на белите дробове, стомаха и др. Тези естествени химикали потискат туморните клетки и забавят техния растеж.

Ябълки за укрепване на сърцето

Този плод е богат на пектин, който предотвратява натрупването на холестерол в кръвоносните съдове и по този начин намалява риска от сърдечни заболявания. Пектинът е полезен и за храносмилателната система. Не белете корите на ябълките – в тях се съдържат две трети от пектина и много антиоксиданти. 

Овесени ядки за повече енергия

Изследване показва, че хората, които консумират овесени ядки 45 минути преди физическо натоварване, постигат значително по-добри резултати от тези, които са яли ориз или са пили само вода. 

Фъстъчено масло за възстановяване

Ако се възстановявате трудно след голямо физическо натоварване, хапнете малко фъстъчено масло. Не се притеснявайте от неговата висока масленост. Според специалистите след голямо натоварване трябва да се приемат храни, които съдържат въглехидрати и протеини, но също така и мазнини в умерено количество. 

Джинджифил вместо болкоуспокояващо

Учените съветват при хронични болки да ядете ежедневно джинджифил. Мощните антиоксиданти, които се съдържат в този корен, го правят естествено противовъзпалително лекарство. Джинджифилът облекчава и мускулните болки след физическо натоварване.

Мляко с шоколад срещу умора

Друго средство за възстановяване след физическо натоварване е напитката от мляко с шоколад. В нея се съдържат въглехидрати и протеини, които действат срещу умората. Установено е също, че спортуващите, които употребяват тази напитка, са в по-добра физическа форма – с повече мускули и по-малко тлъстини. 

Пилешка супа срещу простуда

С остаряването хората по-трудно преодоляват настинките и тогава трябва да си спомним съвета на майките и бабите си – една топла пилешка супа ще ни оправи. Изследванията са показали, че пилешката супа действа противовъзпалително върху горните дихателни пътища. Тя облекчава хремата и помага за по-бързо оздравяване.  

Сок от череши за добър сън

Недоспиването ускорява стареенето. Учените вече говорят за епидемия от недоспиване в обществото, която се свързва с хронични болести, като хипертония, диабет, затлъстяване и депресия. Ако заспивате трудно, изпийте една чаша сок от череши преди лягане. Черешите съдържат мелатонин, който укрепва съня. 

Лук срещу стомашни разстройства

Лукът спира размножаването на бактерията H. Pylori, която причинява язва, гастрит и рак на стомаха. Лукът обаче в никакъв случай не трябва да е препържен. Според учени от университета в Мериленд чесънът и чаят също унищожават тази бактерия. 

Спанак за укрепване на мускулите

Зеленчукът съдържа много магнезий, който поддържа нормалната функция на мускулите и нервите. Спанакът се употребява много често като добавка към различни салати, но той доставя на организма най-много магнезий, когато е задушен или консервиран.

Зелена салата за здрави венци

Най-доброто средство срещу лошия дъх е зелената салата, казва Грото. Вместо да дъвчете ментови бонбони, изяждайте по една зелена салата всеки ден. Това, разбира се, не отнема ангажимента за поддържането на добра устна хигиена. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 126