Всеки знае, че морковите се състоят 90% от вода, а и незначителното количество калории ги прави идеални за хората, които се борят с наднорменото тегло. Не това обаче е основното им предимство. Според специалистите морковите трябва да присъстват в ежедневното ни меню, защото съдържат огромен брой полезни хранителни вещества.

Какви са здравословните им преимущества:

Помагат при диабет

Морковите имат нисък гликемичен индекс, затова се препоръчват на хора, страдащи от диабет.

Понижават риска от онкологични заболявания

Каротеноидите в състава на морковите помагат да се предотврати развитието на раковите клетки. Доказано е, че този зеленчук намалява риска от рак на простатата, на млечната жлеза, на белите дробове, на стомаха и на дебелото черво.

Нормализират нивото на холестерола

Известни са последиците от високото съдържание на „лош“ холестерол в кръвта и натрупването му във вид на плаки по стените на артериите. Това може да доведе до тромбози, инфаркт, инсулт и др. Кардиолози твърдят, че за да се подобри състоянието на сърдечносъдовата система, е необходимо всеки ден да се консумират по 200 г моркови.

Борят се с наднорменото тегло

Морковите помагат на хората бързо да се наситят и да не изпитват глад дълго време, защото са богати на целулоза. А и съдържат много малко калории. Затова те са идеален продукт за хората, които искат да отслабнат, без да се лишат от полезни вещества.

Подобряват зрението

Морковите са един от главните източници на витамин А, който поддържа доброто зрение.

Предотвратяват анемията

Морковите са богати на витамин С, който предпазва от анемия.

Държат кръвното налягане под контрол

Целулозата и калият в морковите укрепват сърдечните мускули, разширяват кръвоносните съдове, благодарение на което кръвното налягане се нормализира.

Укрепват костите

Употребявайки моркови, хората се зареждат с витамин К2, който вкарва в норма процесът на обмяна на веществата в костите, което не позволява извеждането на калция от организма. Затова морковите се препоръчват като профилактика срещу фрактури и остеопороза.

Сподели във Facebook