Повечето хора, които имат вили, отглеждат ябълки, а любимият им сезон, когато дърветата са отрупани, вече започна. Отдавна се, знае, че падналите на земята плодове са най-узрели, но могат ли да се ядат без вреда за здравето, ако на някои места са леко изгнили?

Факт е, че падат и се нараняват най-добрите ябълки, защото те са разположени върху дървото най-близо до слънцето и първи узряват. Но пък е трудно да се берат. Тези, които са по ниските клони, са най-зелени. Затова хората обичат да събират ябълките от земята, да ги слагат на трапезата си, нищо, че са ударени, да ги използват за сладкиши или да ги съхраняват за зимата.

Оказва се обаче, че в увредени и започнали да ферментират ябълки се натрупва микотоксинът патулин. През последните години той привлече вниманието на учените с вредите, които нанася върху здравето. До 1943 г. патулинът е смята за безвреден и някои специалисти дори са искали от него да правят антибиотици. Но когато след няколко години той става причина за смъртта на стотици крави в Япония, от него започват да се интересуват токсиколозите. При опити с животни патулинът показва най-различни опасни ефекти върху здравето. Затова неговото съдържание в хранителни продукти и особено в ябълковия сок в много страни започва строго да се контролира.

Световната здравна организация определи максимална концентрация на патулин в този сок от 0,05 мг/кг. Доказано е, че при концентрация от 1мг/кг той може да предизвика язва и възпаление на храносмилателния тракт. У микотоксина са открити още мутагенни (водещи до мутации на гените) и тератогенни (увреждащи плода) ефекти. Опасността от рак не е категорично доказана при хората, но вероятността това да е точно така, е голяма. Но пък със сигурност се знае, че патулинът понижава имунитета.

Изход има

Към използването на ударени ябълки има два подхода – радикален и умерен. Привържениците на първия твърдят, че такива ябълки изобщо не бива да се консумират, защото патулинът от удареното място се разпространява из целия плод. Защитниците на умерения подход се уповават на проучване, резултатите от което показват, че микотоксинът прониква в ябълките на разстояние 1-2 сантиметра от изгнилата зона. Освен това за образуването на патулин е необходимо време, така че той не присъства в току-що паднала и ударена ябълка.

Сподели във Facebook