Често наричат долината на река Хунза (границата на Индия и Пакистан) „оазис на младостта“.  Средната продължителност на живота тук е 110-120 години. Обитателите на долината почти никога не боледуват и изглеждат доста по-млади. А това означава, че някъде съществува начин на живот, приближаващ се до идеалния, когато хората са здрави, чувстват се щастливи, не започват да остаряват както в други страни още на 40-50-годишна възраст. Любопитно е, че народът Хунза, за разлика от съседните държави, външно много приличат на европейците.

Дълголетниците в това кътче на планетата се къпят в ледени води даже при минус 15 градуса, а до сто години активно участват в различни подвижни игри, 40-годишните жени изглеждат като девойки, до 60 запазват стройните си и изящни фигури, а на 65 все още раждат деца. През лятото се хранят със сурови плодове и зеленчуци, през зимата – със сушени на слънце кайсии, кълнове и овче сирене.

Още един интересен факт – през годината има период, когато плодовете още не са узрели, той се нарича „гладна пролет“ и продължава от два до четири месеца. През това време хората от племето Хунза почти нищо не ядат и само веднъж на ден пият сок от сушени кайсии. Този режим на хранене е превърнат в култ и строго се спазва.

Според специалистите такава диета има много достойнства: на първо място тя е вегетарианска. Употребяват се голямо количество сурови продукти, в ежедневното меню преобладават плодове и зеленчуци, отглеждани без каквато и да било химия, а при приготвянето им се запазват всички биологично ценни вещества. Алкохол и сладки лакомства се използват изключително рядко. Към солта се подхожда много умерено, а всички продукти се отглеждат на родна почва. Съществуват и други фактори, благоприятстващи дълголетието на Хунза, но начинът на хранене според експертите има най-съществено значение.

През 1963 г. френска медицинска експедиция посетила дълголетния народ. В резултат от проведените проучвания се установило, че средната продължителност на живота на Хунза е 120 години, което превишава два пъти този показател сред много нации по света. Преди години на международен конгрес за рака, проведен в Париж, беше направен следният извод: „В съответствие с данните на геоканцерологията (наука за раковите заболявания в различните региони на света) пълно отсъствие на ракови заболявания се констатира само сред народността Хунза“.

През април 1984 г. вестниците съобщили за удивителен случай. Човек от племето Хунза, който се казвал Саид Абдул Мобут, пристигнал на лондонското летище Хийтроу и потресъл работещите в емиграционната служба, когато дал паспорта си. Според него Мобут бил на… 160 години.

Тайната на дълголетието си хората Хунза обясняват просто: бъдете вегетарианци, трудете се непрекъснато и извършвайте физическа работа, постоянно се движете и не сменяйте ритъма на живота си, тогава ще доживеете до 120-150 години.

Сподели във Facebook